Hlavní obsah

Rusko musí odškodnit pozůstalé po útoku v Beslanu, rozhodl štrasburský soud

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva uložil ve čtvrtek Rusku vyplatit zhruba tři milióny eur (80 miliónů korun) pozůstalým po obětech teroristického útoku na školu v Beslanu v ruské Severní Osetii na severu Kavkazu. Podle verdiktu Rusko nedokázalo útoku zabránit. Kritizován byl i ruský zásah proti teroristům. Moskva verdikt odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Květiny v troskách zničené školy v Beslanu

Článek

V září roku 2004 zaútočila skupina teroristů na školu v Beslanu a zadržovala v ní kolem 1200 lidí. Při zásahu ruských bezpečnostních sil bylo zabito 334 lidí včetně víc než 180 dětí.

Podle některých pozůstalých byl policejní zásah proveden neprofesionálně. Žalobci obvinili ruský stát, že nedostatečně chránil bezpečnost civilistů a že vyšetřování beslanské tragédie nebylo dostatečné.

Mají za to, že operace ruských bezpečnostní složek nebyla dostatečně připravena a že smrt některých obětí způsobilo neoprávněné použití síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škola v Beslanu se stala v září 2004 terčem teroristického útokuVideo: Reuters

Štrasburský soud souhlasil s tvrzením žaloby, že byla vážně porušena evropská konvence o ochraně lidských práv a základních svobod. Ruský stát podle soudu chyboval i tím, že teroristickému útoku nezabránil: „Úřady měly dostatek přesných informací o plánování teroristického útoku, ale nepodnikly dostatečná opatření, aby mu zabránily. Personál školy ani veřejnost nebyly o hrozbě informovány.”

Pobouření v Moskvě 

Právě tento bod nejvíce pobouřil Moskvu. Rusko podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nemůže souhlasit s kritikou soudu, že nedokázalo zabránit útoku teroristů. Takový závěr je podle něj nepřijatelný.

„S takovou formulací nemůžeme souhlasit jako země, která byla útokům teroristů nejednou vystavena,” poznamenal. Na dotaz, zda bude Rusko rozsudek respektovat, odpověděl vyhýbavě: „Veškerá potřebná rozhodnutí se budou plnit.”

Výhrady měl podle verdiktu soud i k plánování a provedení policejní operace a vyšetřování incidentu ruskými orgány. Během policejního zásahu byly použity útočné pušky, granátomety a plamenomety, které způsobily další oběti, konstatoval tribunál.

Kompenzace by měla být rozdělena mezi zhruba 400 lidí, kteří žalobu podali. Rusko je povinno peníze vyplatit do tří měsíců od nabytí právní moci rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám