Hlavní obsah

Rusko má nový svátek, Den otců se bude slavit v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko bude slavit Den otců třetí říjnovou neděli. Příslušný dekret zavádějící nový svátek podepsal prezident Vladimir Putin s odůvodněním, že „chce posílit instituci rodiny a zvýšit význam otců při výchově dětí“, napsala agentura TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Abych posílil instituci rodiny a zvýšil význam otců při výchově dětí, rozhodl jsem se založit Den otců a oslavit ho třetí neděli v říjnu,“ uvádí se v dokumentu.

S návrhem na oficiální zavedení Dne otců přišlo před časem ministerstvo práce a sociálních věcí na základě iniciativy poslankyně Anny Kuzněcovové, která zastávala funkci zplnomocněnce Ruské federace pro práva dítěte.

„Rozhodnutí prezidenta podporují miliony otců a matek po celé zemi. Toto rozhodnutí harmonicky a přesně zapadá do řady zavedených svátků a zdůrazňuje novou etapu v přístupu k rodinné politice, kdy rodinu tvoří otec, matka, děti,“ prohlásila poslankyně Anna Kuzněcovová.

Putin nechal v ústavě zakotvit, že manželství je pouze svazek mezi mužem a ženou. Jiné formy rodiny nejsou v Rusku tolerovány nebo jsou podle obhájců lidských práv pronásledovány, připomíná německá agentura DPA. Řada párů stejného pohlaví už z obav, že jim úřady odeberou děti, opustila zemi.

Den otců se slaví ve více než 110 zemích světa. V červnu si ho připomíná také Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám