Hlavní obsah

Rusko je hrozbou pro všechny, prohlásil britský ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Britský ministr zahraničí Philip Hammond při středeční návštěvě gruzínské metropole Tbilisi označil chování Ruska na mezinárodní scéně za všeobecnou hrozbu, protože Moskva podle něj pohrdá pravidly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Článek

„Rusko ignoruje všeobecně akceptované normy chování a porušuje pravidla mezinárodních vztahů. To představuje hrozbu a výzvu pro nás všechny,” řekl Hammond novinářům.

Gruzie v srpnu 2008 svedla s Ruskem krátkou válku o separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie. Jejich nezávislost ale kromě Moskvy a hrstky ruských spojenců svět neuznává. Gruzie označuje Abcházii a Jižní Osetii, kde jsou rozmístěni ruští vojáci, za okupovaná území.

Jsme (duchem) s vámi

„Nezapomněli jsme, že konflikty v Abcházii a Jižní Osetii zůstávají nevyřešeny. Velká Británie zůstává věrna myšlence nezávislosti a územní celistvosti Gruzie. Británie jasně praví, že země jako Gruzie mají mít možnost vybrat si svou budoucnost samy, bez vnějšího vlivu,” řekl podle stanice BBC Hammond.

V Gruzii jednal s premiérem Giorgim Kirikašvilim a navštívil ropovod, který provozuje britská společnost BP.

Británie důsledně kritizuje ruskou politiku za anexi Krymu na jaře 2014 a za nálety ruského letectva v Sýrii. Stažení ruských sil Hammond nedávno přirovnal k situaci, kdy manžel přestane bít svou ženu.

V Tbilisi nicméně vyzval Rusko ke konstruktivnější roli na světové scéně a připomněl, že respektování mezinárodních norem je předpokladem ke zlepšení spolupráce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám