Hlavní obsah

Rusko hrozí rozmístěním nejmodernějších raket v Bělorusku

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko zvažuje, že rozmístí své nejmodernější taktické rakety Iskander v Bělorusku, jestliže Spojené státy vybudují v Polsku a v České republice prvky svého protiraketového štítu. Uvedl to ve středu velitel ruského dělostřelectva a raketových vojsk Generál Vladimir Zarickij. Podle něj by to byla jedna z asymetrických odpovědí na americké plány.

Článek

"Proč ne? Za správných podmínek a s odpovídající dohodou s Běloruskem to je možné," odpověděl Zarickij na otázku agentury ITAR-TASS, zda by nejmodernější ruské střely krátkého doletu mohly být rozmístěny v Bělorusku jako reakce na americký protiraketový štít, "Každá akce nutně budí protiakci, a tak to je i v případě prvků protiraketové obrany USA v Polsku a České republice," dodal Zarickij, podle něhož ruští raketčíci těsně spolupracují s běloruskými kolegy. "Řeší obecné zadání a my jsem s nimi připraveni spolupracovat.

Zarického běloruský kolega Michail Puzikov potvrdil, že Bělorusko má v plánu vyzbrojit do roku 2020 svou raketovou brigádu ruským komplexem Iskander E, tedy exportní verzí s redukovaným doletem na 280 km. Tyto plány jsou již staršího data a běloruská opozice proti nim protestovala, neboť se obávala, že u komplexů budou i ruští vojáci

Iskander jde do výzbroje

Zkoušky raket Iskander jsou v plném proudu a Zarickij je s nimi spokojen. Rakety s plochou dráhou letu kategorie stealth Iskander už letos dostala jedna raketová brigáda na severním Kavkaze a další místní brigáda jimi prý bude vyzbrojena příští rok. Do výzbroje budou oficiálně zavedené v roce 2009 a do roku 2016 by měly být ve výzbroji pěti raketových brigád.

Vyzbrojení armády raketami Iskander podle Zarického umožní kompenzovat ztráty, které prý Rusku vznikají dodržováním rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu. V současné době rakety Iskander odpovídají podmínkám smlouvy, ale pokud by ta byla vypovězena, lze systém Iskander modernizoval a dolet zdvojnásobit na 500 kilometrů, přičemž nosnost by se zvýšila na 700 kilogramů. Podle Zarického to není žádný problém: "Kdo ví, co bude vlast potřebovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám