Hlavní obsah

Rusko chce stíhat ukrajinského ministra vnitra přes Interpol

Moskva

Rusko vyhlásilo mezinárodní pátrání po ukrajinském ministrovi vnitra Arsenu Avakovovi a gubernátorovi Dněpropetrovské oblasti, oligarchovi Igoru Kolomojském. Moskva je podezírá z vražd a používání zakázaných prostředků a metod při vedení války na východě Ukrajiny.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov

Článek

„Avakov a Kolomajskij jsou na seznamu mezinárodně hledaných lidí ve všech státech - členech Interpolu,” řekl Vladimir Markin, mluvčí ruského Vyšetřovacího výboru, který je obdobou americké FBI.

Avakov a oligarcha Kolomojskij jsou podle něj podezřelí mimo jiné z podílu na únosu a zavraždění ruských válečných zpravodajů.

Svědectví tisícovky lidí obdržely soudy 

Podle Markina se vyšetřovatelé opírají o výpovědi očitých svědků z řad uprchlíků z krizového regionu. „Už bylo vyslechnuto více než 2400 očitých svědků, z nichž je 1470 pokládáno za poškozené. Je mezi nimi i 280 dětí.” Svědectví tisícovky lidí předali ruští vyšetřovatelé Mezinárodnímu trestnímu soudu a Evropskému soudu pro lidská práva.

Dohromady na případu pracuje více než 40 ruských vyšetřovatelů, kteří mají údajné zločiny objasnit. Rusko chce současně odhalit identitu všech velitelů a příslušníků ukrajinské armády, národní gardy i členů Pravého sektoru.

Ruská média hovoří také o údajném nasazení zakázaných kazetových a fosforových bomb.

Kolomojskij zároveň patří mezi nejbohatší Ukrajince a zřejmě spolufinancuje „protiteroristickou operaci” ukrajinské vlády na východě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám