Hlavní obsah

Rusko chce od Britů vysvětlit údajné prohledání civilního letadla Aeroflotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Londýn

Rusko požaduje oficiální vysvětlení od britských úřadů, proč v pátek údajně prohledávaly letadlo společnosti Aeroflot na londýnském letišti Heathrow. Pokud ho nedostane, začnou ruské úřady dělat totéž u letadel britských aerolinek. V sobotu to uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo dopravy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rusko požaduje oficiální vysvětlení údajného prohledání letadla Aeroflotu na letišti Heathrow. Ilustrační foto

Článek

„Pokud nepřijde žádné vysvětlení, ruská strana bude považovat kroky proti našemu letadlu za nelegální a také si vyhradí právo podniknout podobné kroky vůči britským leteckým společnostem,” uvedlo ministerstvo.

Ruské velvyslanectví v Londýně tvrdí, že kontrola příslušníky hraniční a celní policie byla neobvyklá a že šlo o „nehoráznou provokaci”.

„Můžeme si z toho udělat jeden závěr. Tím je, že se britská strana chová velmi nezodpovědně,” řekl ruský velvyslanec v Británii Aleksandr Jakovenko v sobotu v televizi Rossija 1.

Jakovenko dal navíc údajnou prohlídku letadla do souvislosti s aférou kolem otravy bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a i nedávné smrti ruského podnikatele Nikolaje Gluškova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám