Hlavní obsah

Rusko bude využívat základny na Kypru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se s Kyprem dohodlo na využití vojenské letecké základny v Pafosu na západě země. Součástí ujednání, jehož bylo dosaženo při nedávné návštěvě kyperského ministra zahraničí Ioannise Kasulidise v Petrohradu, je i využití kapacit přístavu Limassol pro doplňování paliva ruských válečných lodí. Oznámila to v pondělí ruská agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Admirál Pantělejev doplňuje palivo v kyperském Limassolu.

Článek

Dohoda ještě nebyla formálně stvrzena, podepsána bude při plánované návštěvě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise v Moskvě. Její datum zatím nebylo stanoveno.

Ruská armáda od loňska významně oživuje své aktivity ve Středomoří. Dosud byla jejím hlavním opěrným bodem námořní základna v syrském Tartúsu, jejíž využití je ale vzhledem k bojům mezi syrskými rebely a vládou prezidenta Bašára Asada komplikované.

V Limassolu doplňovali palivo už v květnu

Letos v březnu Moskva oznámila, že se Rusko rozhodlo udržovat ve Středozemním moři stálou flotilu bojových lodí. Silná skupina lodí severní, baltské a černomořské flotily se počátkem roku ve východním sektoru Středozemního moře zúčastnila několikatýdenních vojenských manévrů, část lodí po cvičení už v oblasti zůstala. V květnu ruská protiletadlová loď Admirál Pantělejev doplňovala palivo v Limassolu.

Kypr má velké finanční problémy po krachu bank. Ruští podnikatelé navíc kyperských bank využívali a na krach doplatili.

Rusko už v minulosti ve strategicky významných vodách Středozemního moře stálou flotilu svých bitevních lodí udržovalo. Vznikla krátce po arabsko-izraelské válce v roce 1967 a stažena byla z finančních důvodů v roce 1992. V 70. a 80. letech operovalo ve Středomoří třicet až padesát ruských lodí.

Letos v květnu vůbec poprvé zakotvilo ruské válečné plavidlo v Izraeli, když výsadková loď Azov vplula do přístavu Haifa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám