Hlavní obsah

Ruského ministra zadrželi kvůli padesátimiliónovému úplatku

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev byl zadržen kvůli podezření, že přijal úplatek více než dva milióny USD (50,3 miliónu Kč) za „pozitivní” hodnocení, aby těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť. Oznámil to v úterý ruský vyšetřovací výbor. Uljukajev byl obviněn z přijetí úplatku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na vyšetřovatele napsala, že Uljukajev padl do protikorupční léčky, kterou zorganizovala tajná služba FSB.

"Uljukajev byl zadržen přímo při přebírání úplatku," uvedla mluvčí výboru Svetlana Petrenková. Dodala, že případ souvisí s vymáháním úplatku od představitelů společnosti Rosněfť, a to i za použití hrozeb. Výbor rovněž uvedl, že Uljukajev byl zadržen v noci okamžitě po výslechu. Obvinění padlo okolo poledne.

Podle informací RIA Novosti se o ministra zajímala FSB asi rok, několik měsíců pak odposlouchávala jeho telefon.

Šedesátiletý Uljukajev je nejvyšším státníkem v Rusku, který byl zatčen od nezdařeného pokusu o puč v roce 1991. Post ministra hospodářství zastával od roku 2013 a ve vládě působil od roku 2000.

S privatizací původně nesouhlasil

Reuters připomněl, že zadržený byl znám jako liberál, který se vyslovoval proti rostoucím zásahům vlády do ruské ekonomiky. Původně ani nesouhlasil se záměrem Rosněfti koupit podíl v Bašněfti s tím, že pro státní firmu je špatným krokem účast na privatizaci.

Vláda dokončila prodej většinového podílu ve středně velké ropné společnosti Bašněfť do rukou mnohem většího domácího konkurenta Rosněfť před měsícem. Ruská ropná jednička, nad kterou má kontrolu Kreml, za 50,8 procenta akcií Bašněfti zaplatila 329,70 miliardy rublů (125,3 miliardy Kč).

Prodej Bašněfti je jedním z klíčových bodů letošního privatizačního programu ruské vlády. Cílem prodeje státního majetku je snížit rozpočtový deficit, který zvyšují nízké ceny ropy.

Firma Rosněfť v prohlášení uvedla, že obvinění ministra nepovažuje za ohrožení obchodní dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám