Hlavní obsah

Ruské „noční vědmy” budou mít následovnice. Moskva obnoví výcvik stíhacích pilotek

– Moskva
Právo, ama

Novou generaci ruských vojenských pilotek má připravit letecká škola v Krasnodaru na jihu země. O obnovení výcviku žen pro nasazení v bojových stíhacích letounech rozhodla podle serveru BBC ruská armáda poprvé od druhé světové války.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruské stíhací bombardéry Suchoj Su-34

Článek

Do první skupiny, jež zahájí výcvik již letos v říjnu, bylo zařazeno 15 posluchaček. Navázat by prý měly i na zkušenosti legendárního leteckého pluku sovětských žen, které získaly přezdívku „noční vědmy“. Prosluly nočními nálety na německé pozice.

Podle ruské vojenské televize Zvězda TV označovali němečtí vojáci ruské odstřelovačky jako „Nachthexen“ (noční čarodějnice). Jejich taktika totiž spočívala v tom, že krátce před cílem vypínaly motory, aby snížily hluk, a pak rychle pod rouškou tmy klesaly a shazovaly bomby. Němce tak prý přiváděly k šílenství.

„Mysleli si, že jsou to trestankyně, které Stalin posílá v noci ručně shazovat bomby na jejich pozice,“ popsala před časem své vzpomínky jedna z „vědem“, Irina Rakobolská, pro televizi ZvězdaTV. „Náš pluk byl tajný a dlouho se o nás nevědělo. Líbilo se nám, že nás Němci takto pojmenovali. Dozvěděly jsme se to od obyvatel vesnic, které jsme osvobozovaly,“ říká žena s tím, že šlo o mimořádně fyzicky náročnou činnost. Bomby totiž pilotky musely nejen shazovat, ale také připevňovat k trupu malých letounů vyvinutých původně pro výcvik. Chyběl v nich prý dokonce padák a sestřelení znamenalo smrt.

Celkem bylo podle ruských médií vycvičeno pro podobné úkoly přes 200 žen. Několik desítek žen pak létalo za války i ve stíhacích bombardérech. Později se od této praxe ustoupilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám