Hlavní obsah

Ruské námořnictvo dostane nadzvukové jaderné zbraně, slíbil na přehlídce Putin

Petrohrad

Ruské námořnictvo bude vyzbrojeno nadzvukovými jadernými útočnými zbraněmi a podvodními jadernými drony, které jsou podle ministerstva obrany v závěrečné fázi testování. Prohlásil to v neděli ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce ruského vojenského námořnictva, na které jsou pravidelně k vidění nejlepší ruské lodě, jaderné ponorky a námořní letectvo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu se konala přehlídka námořnictvaVideo: Reuters

 
Článek

Putin často mluví o nové generaci ruských jaderných zbraní, které jsou podle něj jedinečné a mohou zasáhnout téměř cokoli na světě. Někteří západní odborníci však vyjadřují pochybnosti o tom, v jak pokročilé fázi vývoje se nacházejí.

Rusko otestovalo satelit ničící jiné družice, uvedl Pentagon

Zahraniční

Mezi zmíněnými zbraněmi jsou podvodní jaderný dron Poseidon a nadzvuková raketa Cirkon, schopná zasáhnout námořní a pozemní cíle a dosahovat až devítinásobku rychlosti zvuku. Nadzvukové rakety kvůli kombinaci jejich rychlosti, manévrovacích schopností a výšky letu lze jen obtížné sledovat a zachytit.

Putin v projevu uvedl, že potenciál ruského námořnictva, které letos získá 40 nových plavidel, roste. Neupřesnil, kdy bude armáda vybavena novými nadzvukovými raketami, naznačil ale, že tento okamžik se blíží.

Ruská loď dopravila na ISS nový náklad, cesta trvala jen tři a čtvrt hodiny

Věda a školy

Ministerstvo obrany v prohlášení zveřejněném ruskými tiskovými agenturami uvedlo, že testování ponorky Belgorod, která jako první bude schopná nést drony Poseidon, je v plném proudu a testování zbraňových systémů se blíží ke konci.

Putin loni pohrozil rozmístěním nadzvukových raket na lodě a ponorky, které by se mohly skrývat mimo teritoriální vody Spojených států, pokud USA umístí jaderné zbraně středního dosahu v Evropě. Washington tvrdí, že v Evropě takové rakety neumístil, Moskva se však obává, že by mohl, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám