Hlavní obsah

Ruské ministerstvo: Kroky českých politiků neodpovídají zájmům Česka

Moskva

Nynější kroky českých představitelů neodpovídají zájmům ČR. V souvislosti s vypovězením dvou ruských diplomatů z Česka to v neděli řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Praha diplomaty vyhostila kvůli kauze údajné hrozby českým komunálním politikům. Podle mluvčí toto jednání odpovídá vnitropolitickým poměrům v Česku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

"Češi to nemají zapotřebí," podotkla mluvčí. Myslí si také, že obyvatelé Česka mají právo se rozhodnout, jaký budou mít vztah k Rusku a k lidem, kteří v něm žijí.

Michail Brjuchanov, šéf ruské vládní agentury Rossotrudničestvo, pro kterou vyhoštění diplomaté pracují, v neděli agentuře Ria Novosti řekl, že oba se do Ruska vrátí ještě v neděli pozdě večer a že poletí jako běžní cestující. Uvedl, že nejspíše nepůjde o pravidelnou linku, ale možná o charterový let pro návrat turistů.

Vyhoštění dvou Rusů je dobrý začátek, oceňují vládu čeští politici

Domácí

Na internetových stránkách moskevského letiště Šeremeťjevo je uvedeno, že spoj letecké společnosti Aeroflot z Prahy přistane ve 23:50 moskevského času (22:50 SELČ).

Vyhoštění diplomaté v Praze působili na Ruském středisku vědy a kultury. Česko je vypovědělo v souvislosti s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.

Kauza ricin: Poslanci se postavili za BIS

Domácí

Ricinová hrozba byla smyšlená

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček v pátek informovali, že záležitost byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Kauza s ricinem byla smyšlená, Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády

Domácí

Moskva hned v pátek označila rozhodnutí Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odvetou.

Reklama

Výběr článků

Načítám