Hlavní obsah

Ruské město Saratov zažívá sněhovou apokalypsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Saratov, které leží asi 750 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, zažívá sněhovou apokalypsu. V posledních dnech zažilo přívaly sněhu a vánice, které meteorologové označují za nejsilnější za 30 let. Město je zcela paralyzované. Nejezdí vlaky, autobusy, tramvaje a lidé musejí chodit do práce i deset kilometrů pěšky, napsal server Medusa.

Foto: Profimedia.cz

Město je zcela paralyzované přívalem sněhu.

Článek

„Saratov zavál sníh. Hromadná doprava nefunguje už skoro deset dní, vlaky uvázly v závějích, obyvatelé žádají vyhlášení výjimečného stavu,“ napsal server Medusa.

Centrum města, které má zhruba 850 tisíc obyvatel, každý den blokují dopravní zácpy. Lidé mnohdy musejí chodit do práce a zpět pěšky, často až deset kilometrů. „Jestli můžete, berte do aut lidi, kteří stojí na zastávkách, a odvezte je alespoň do civilizace,“ vybízejí řidiče na sociálních sítích obyvatelé periferií. Odříznuta od světa je prý až stovka obcí v okolí.

Foto: Profimedia.cz

Výše sněhové nadílky dosáhla už metru

Podle místních médií začíná selhávat odvoz odpadu, protože komunální vozy se u domů nemohou dostat až do dvora. Sníh z nábřežní promenády, která patří k hlavním atrakcím města, přestali odklízet, takže výše sněhové nadílky přesáhla metr. V desetistupňových mrazech popraskalo potrubí a několik ulic v centru města zalila voda. Pod vahou sněhu se ve čtvrtek prolomila střecha památkově chráněné budovy v centru města.

Foto: Profimedia.cz

Nejezdí městská hromadná doprava ani vlaky.

S odstraňováním sněhu ze silnic vedoucích do odříznutých vesnic pomáhá armádní technika. Ta byla podle serveru Saratov News poskytnuta poté, co gubernátor požádal o pomoc ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám