Hlavní obsah

Ruské matky se brání proti verbování synů do války na Ukrajině

Moskva

Matky ruských branců požádaly ruskou ombudsmanku, aby prověřila informace o nuceném verbování mladých Rusů do povstaleckých oddílů na Ukrajině. Napsal to tento týden list Kommersant s odvoláním na úřad ombudmanky Elly Pamfilovové.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby ukrajinských separatistů u Doněcku

Článek

Ruské brance údajně nutí podepisovat kontrakty s armádou a odesílají je na „vojenské cvičení” v Rostovské oblasti, která sousedí s povstaleckým ukrajinským Donbasem, uvádí Kommersant.

Od počátku roku dostala organizace Matky petrohradských vojáků přes dvacet stížností na nucené profesionální kontrakty v Nižegorodské, Leningradské, Murmanské a Kurské oblasti, píše Kommersant. „Někomu slibují, jinému vyhrožují,” řekl ruskému listu zdroj z petrohradské nevládní organizace.

Vysílání dobrovolníků na rozkaz potvrdila i svědectví novinářů. [celá zpráva]

Pamfilovová se podle ruského listu už sama začala tímto problémem zabývat a zjišťuje fakta. Reakce ruského ministerstva obrany je ale strohá: Změna dislokace jednotek se provádí v souladu s plánem bojové přípravy.

O padlých se mlčí

Ruští ochránci lidských práv se obávají, že se bude opakovat situace z loňského srpna, kdy za nevyjasněných okolností zahynulo několik vojáků ruské 18. motostřelecké brigády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v ukrajinském DebalcevuVideo: Reuters

„Jsou informace o tom, že zahynuli během bojů, pravděpodobně na Ukrajině,” řekl redakci Kommersantu člen kremelské Rady pro lidská práva Sergej Krivenko. Jeho žádost o informace adresovaná vojenským prokurátorům zůstala bez odpovědi. Informace jsou tajné, a proto je nejde zveřejnit  [celá zpráva]

Kommersant připomíná prohlášení vůdce doněckých separatistů Alexandra Zacharčenka z loňského léta, podle něhož je mezi Rusy bojujícími v Donbasu „mnoho bývalých profesionálních vojáků a rovněž nynější vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám