Hlavní obsah

Ruské letectvo opakovaně narušilo ukrajinský vzdušný prostor

– Kyjev

Ukrajina si stěžuje, že ruská letadla a vrtulníky za posledních 24 hodin sedmkrát narušily její vzdušný prostor. Uvedli to v pátek podle Ukrajinské pravdy ředitel Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk a tisková služba protiteroristické operace (ATO) s tím, že podobné případy se opakují každý den. V některých případech pronikly ruské stroje až do hloubky patnácti kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Kamov Ka-52 za letu

Článek

„Během posledních několika dnů ruské letectvo nezákonně překročilo státní hranici Ukrajiny a proniklo do hloubky deseti až patnácti kilometrů. Síly ATO to zaznamenaly na radarech i vizuálně,“ stojí v prohlášení tiskového střediska ATO.

„Včera byly zaznamenány lety čtyř bitevních vrtulníků ze strany Ruské federace. A radar zjistil tři vzdušné cíle pohybující se rychlostí 800 km za hodinu,“ dodala tisková zpráva ATO.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběry ruských raketometů střílejících přes ukrajinskou hranici. Vidět jsou kouřové stopy po odpalu raket i krátery.

Když Tymčuk potvrzoval poslední narušení ukrajinského vzdušného prostoru, uvedl: „Jasně registrujeme, že nás drze provokují, dělostřelectvo pálí na území Ukrajiny ze strany sousední vlády. Ale takové akce nezůstanou nepotrestány. Nyní uplatňujeme několik variant protiopatření, která ochladí horké hlavy u našeho severního souseda.“

NATO ve středu potvrdilo, že Rusko posílilo své jednotky u hranic s Ukrajinou. Velitel aliančních sil v Evropě Philip Breedlove sdělil, že je tam nyní „dobře přes 12 000“ příslušníků ruských ozbrojených sil. „Počet operačních útvarů, speciálních jednotek, jednotek protivzdušné obrany, dělostřeleckých jednotek – všechno se to zvyšuje,“ dodal.

Už dříve byly zveřejněny snímky ostřelování Ukrajiny ze strany Ruské federace a informace dokládající přesun zbraní. Ke hranicím s Ukrajinou se mimo jiné přemístily i moderní bitevní vrtulníky Kamov Ka-52. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám