Hlavní obsah

Ruská armáda se na přehlídce v Moskvě předvedla bez letadel. Nevyšlo počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na Rudém náměstí v Moskvě se v úterý konala velká vojenská přehlídka při příležitosti oslav dne vítězství nad fašismem. Nepřipomínala však jen události z doby před 72 lety, byla též ukázkou současné vojenské síly Ruska, i když počet kusů techniky je nejmenší od anexe Krymu. Kvůli počasí se navíc nepředvedla letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka v Moskvě ke Dni vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

Přehlídka začala v deset hodin dopoledne místního času (8.00 SELČ). Ruský prezident Vladimir Putin při projevu ocenil nejen oběti, ale hovořil i o nutnosti zvýšit obranný potenciál.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Legendární druhoválečný tank T-34 na přehlídce vítězství nemohl chybět.

Letecká část přehlídky musela být ale kvůli počasí zrušena, uvedla agentura Interfax. „Kvůli nepříznivému počasí v Moskevské oblasti bylo přijato rozhodnutí zrušit účast letectva na přehlídce vítězství na Rudém náměstí,“ uvedlo ministerstvo obrany. Meteorologové varovali, že má spadnout až 50 mm srážek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskvu zasáhly silné přeháňky Video: AP

Nepomohlo ani plánované nasazení letadel, která měla s pomocí rozprašování jodidu stříbrného zajistit, aby pršelo mimo oblast hlavního města. Očekávané množství srážek bylo příliš velké.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Příslušníci ruských sil pochodují na Rudém náměstí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Tanky T-14 Armata na moskevské přehlídce

Počet 72 přelétávajících letadel a vrtulníků měl přitom připomínat množství let od konce války. Za knipl měli usednout letci se zkušenostmi z války, řekl v pondělí v televizi Rossija 24 velitel ruského letectva Viktor Bondarev: „Letošní rok je pozoruhodný tím, že se poprvé prakticky všichni piloti zapojení do přehlídky v minulosti zúčastnili skutečných bojových operací.“

Putin děkoval i hrozil

Na úvod přehlídky zaznělo hlášení: „Pozor, hovoří a vysílá Moskva, poslouchejte a dívejte se na Rudé náměstí. Při příležitosti 72. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce v letech 1941 až 1945 se koná vítězná přehlídka vítězství.“ Pak se rozezněly kremelské zvony, uvedla ruská agentura TASS.

Foto: Reuters

Vladimir Putin přihlíží přehlídce na Rudém náměstí.

Než začalo defilé techniky, promluvil Putin: „Musíme si pamatovat, že vítězství bylo dosaženo za cenu ohromných nenahraditelných obětí, válka si vyžádala milióny životů. Této ohromné tragédii se nedalo předejít především kvůli nejednotě vedoucích zemí světa vůči zločinné ideologii rasové nadřazenosti.“

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Raketová technika na Rudém náměstí

Putin ale zmínil i současné konotace: „Současná situace vyžaduje zvýšení našeho obranného potenciálu. Pro efektivní boj s terorismem, extremismem, neonacismem a dalšími hrozbami je nutná konsolidace sil mezinárodního společenství.“

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Přehlídky se účastnily i příslušnice ruských sil.

Rozsáhlé přehlídky se zúčastnilo na 10 tisíc lidí, příslušníků 28 útvarů, kromě členů pěších jednotek, námořníků a žáků vojenských škol také záchranáři z ministerstva pro mimořádné události, příslušníci Ruské gardy a tajné služby FSB. Opět nechyběli veteráni.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Přehlídky na Rudém náměstí se účastnily i arktické síly.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na Rudém náměstí nechyběla obrněná technika

Náměstí postupně projelo 114 kusů pozemní techniky, včetně nejmodernější raketové.

Nákladná akce

Oslavy vítězství v Moskvě podle tisku vyjdou na více než půl miliardy rublů (asi 220 miliónů Kč), přestože z hlediska počtu tanků a další techniky má být letošní moskevská přehlídka nejskromnější za poslední tři roky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tank T-72B3 na Rudém náměstí

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Balistická raketa RS-24 Jars na přehlídce

Součástí moskevských oslav bude i koncert armádního souboru Alexandrovců. Věnován bude padlým ve válce i kolegům, kteří loni zahynuli na palubě armádního letounu cestou na koncert k ruským vojákům v Sýrii.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Salva při příležitosti dne vítězství

První přehlídky se kvůli časovému posunu konaly ještě před moskevskou ve městech na Dálném východě. V přístavu Vladivostok posádka předvedla protiletadlové rakety S-300 a Osa, a také protilodní střely Bal a Bastion. Nechyběly ani jednotky reprezentující štáb Tichooceánské flotily, informovala agentura Interfax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám