Hlavní obsah

Rumunský expremiér se pokusil zastřelit, když si pro něj přišla eskorta

– Bukurešť

Rumunský nejvyšší soud ve středu potvrdil dvouleté vězení pro expremiéra Adriana Nastaseho. Ten byl v lednu odsouzen za nelegální financování Sociálnědemokratické strany (PSD) v roce 2004. Jde o prvního někdejšího šéfa rumunské vlády po pádu komunismu, který půjde za mříže. Několik hodin po vynesení rozsudku se Nastase pokusil o sebevraždu.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Bývalý rumunský premiér Adrian Nastase

Článek

Rumunský premiér z let 2000 až 2004 byl odsouzen za to, že nelegálně shromáždil v přepočtu přes 38 miliónů korun na volební kampaň v roce 2004, v níž jako předseda PSD kandidoval na prezidenta. Středeční rozsudek je konečný.

Nastase předchozí rozhodnutí soudu označil za politicky motivované a "špinavé" a odvolal se proti němu. V sobotu se nechal slyšet, že vyčerpávající soudní proces, který se táhl osm let, byl svého druhu vězením.

Když si pozdě večer pro Nastaseho domů přijeli policisté, aby ho odvedli do vězení, postřelil se v jejich přítomnosti revolverem do krku. Současný sociálnědemokratický premiér Victor Ponta po návštěvě v nemocnici řekl, že Nastaseho stav je "pod kontrolou", napsala agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Expremiér Nastase v sanitce

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Sanitka odváží expremiéra Nastase do nemocnice.

Proti Nastasemu byly vedeny i další procesy. Koncem března byl expremiér odsouzen k tříletému podmínečnému trestu odnětí svobody za vydírání v souvislosti s aférou kolem svého bytu, který si podle obžaloby opravil a vybavil za peníze získané jako úplatky.
Ve třetím procesu byl loni na podzim zproštěn obvinění. V tomto případě nedokázal vysvětlit původ 400 000 dolarů (přes osm miliónů korun), o nichž tvrdil, že jsou to peníze z dědictví po manželčině tetě Tamaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám