Hlavní obsah

Rumuni volí prezidenta, favoritem je nynější hlava státu Iohannis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči v Rumunsku rozhodují, zda prezidentem dalších pět let zůstane centristický politik Klaus Iohannis, nebo zda ho v čele země vystřídá bývalá premiérka Viorica Dancilaová ze Sociálnědemokratické strany Rumunska (PSD). Za favorita platí šedesátiletý Iohannis.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Rumunský prezident Klaus Iohannis

Článek

Za vlád sociálních demokratů v Rumunsku utlumili protikorupční opatření a nezávislost soudů. Vláda v Bukurešti se kvůli svým zásahům v justici podobně jako politici u moci v Polsku a Maďarsku stala terčem tvrdé kritiky ze strany Bruselu. Naopak Iohannis je považován za ochránce principů právního státu a pokud bude zvolen znovu, bude mít šanci jmenovat prokurátory beroucí vážně boj s korupcí, která je jedním z nejpalčivějších problémů Rumunska, napsala agentura Reuters. Dostalo by se mu při tom podpory ze strany vlády Ludovica Orbana z Národně liberální strany, jejímž je Iohannis kandidátem.

Padesátiletá učitelka Andreea Mihaiová novinářům řekla, že pokud znovu vyhraje Iohannis, „věci by se měly pomalu vracet k normalitě. Jak Orban, tak Iohannis budou pracovat na té samé věci,” myslí si.

Iohannis, etnický Němec a bývalý starosta města Sibiu, pomohl zajistit konání referenda, v němž se loni v květnu velká většina Rumunů vyslovila proti kontroverzním opatřením sociálnědemokratické vlády v oblasti justice, jež vyvolala obavy o zachování principů právního států v této bývalé komunistické zemi.

Pětapadesátiletá Dancilaová byla od loňského ledna první ženou v čele rumunské vlády, před několika týdny ale parlament jejímu kabinetu vyslovil nedůvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám