Hlavní obsah

Ruce pryč od Turówa! Polští odboráři protestují před českým velvyslanectvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk
Aktualizováno

Polští odboráři protestují v pátek před Soudním dvorem EU v Lucemburku. Nelíbí se jim verdikt, že má Polsko platit pokutu půl milionu za každý další den provozu dolu Turów. Zasahuje proti nim 840 policistů se psy i vrtulníkem. Kolem budovy soudu postavili zátarasy. Odboráři se posléze přesunuli před českou ambasádu v Lucembursku, hlídají je desítky těžkooděnců.

Foto: Jan Kárník, ČTK

Protest odborářů z polské organizace Solidarita před sídlem Soudního dvora EU

Článek

Belgická policie poskytla lucemburským kolegům vodní děla a dvě obrněná policejní vozidla. Policisté zatím nezasáhli, byť někteří demonstranti před budovou soudu zapalovali dýmovnice a odpalovali petardy.

Demonstranty na protest svezly desítky autobusů. Mají vesty s nápisy „ruce pryč od Turówa”, mávají polskými vlajkami i vlajkami Solidarity a někteří z nich mají odznáčky s přeškrtnutou vlajkou Evropské unie. „Včera horníkem, zítra žebrákem,” stojí na jednom z transparentů. Asi desítka lidí nesla plachtu nadepsanou „nezávislost není na prodej”.

Piotr Duda, šéf odborové organizace Solidarita, která protest pořádá, před jeho zahájením řekl, že odboráři demonstraci zorganizovali proto, aby vyslali signál eurokratům i polským politikům, že za svobodu, za polské hodnoty a pracovní místa „bude Solidarita válčit”. V Lucemburku chtějí odboráři předat petici s výzvou, aby Soudní dvůr EU dodržoval unijní právní předpisy.

Foto: Jan Kárník, ČTK

Protest polských odborářů před sídlem Soudního dvora EU

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Ekonomika

Duda prohlásil, že soud musí přerušit svou činnost do doby, než příští rok na jaře odboráři rozhodnou o jeho legálnosti. „Pokud nějaká soudkyně může sama o sobě zavřít důl, i když k tomu nemá právo, může i předseda Solidarity zavřít Soudní dvůr EU,” řekl portálu Solidarity tysol.pl. Na otázku, zda Solidarita plánuje kvůli Turówu také protesty proti Česku, odpověděl, že „to není ani tak vina Čechů, ale českých oligarchů”. Česká pozice nicméně bude mít podle odborového předáka „fatální následky pro naše vzájemné vztahy” i ve Visegrádské skupině.

Poláci s dohodou o Turówu spěchají. Děsí je narůstající pokuta

Evropa

Soud rozhodl o pokutě na základě stížnosti České republiky, které vadí rozšiřování povrchového dolu Turów k hranicím České republiky. V několika obcích už poklesla hladina spodní vody.

Kauza Turów: Češi se chovají iracionálně, zní z Polska. Dohoda není

Ekonomika

Soud uvedl, že důl má být uzavřen, než se vyřeší problémy s ČR. Jednání s Poláky ale selhala, ti sice slíbili prohloubení hráze, oddělující důl od okolí, odmítli však dlouhodobou platnost dohody, která by měla skončit až v době plánovaného konce těžby. Polsko považuje důl za pilíř své energetické bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám