Hlavní obsah

Rozsáhlé požáry sužují jih Evropy, zatím si vyžádaly dvě oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní požáry i během pátku nadále sužují především Španělsko, kde již sežehly přes 15 000 hektarů. Italská civilní ochrana a hasiči obnovili boj se živlem na Sardinii, kde je stále ještě aktivních šest ohňů, v nichž nalezly ve čtvrtek smrt dvě osoby. Další požár sužuje střední Itálii v Toskánsku.

Foto: Reuters

Požár ohrožuje domy na okraji Marseille, odkud bylo evakuováno na 300 lidí.

Článek

V oblasti Sassari na severozápadě Sardinie zemřel osmapadesátiletý pastýř a šestapadesátiletý farmář, jehož postihl infarkt, když se snažil uniknout před plameny. Desítky osob se přiotrávily kouřem. Plameny podle agentury ANSA již sežehly na 10 000 hektarů porostů.

Nedaleko Cagliari na samém jihu ostrova museli být evakuováni vězni z trestnice ohrožené plameny na blízkou pláž. Na jihozápadě ostrova v Capo Pecora bylo asi 120 rekreantů na pláži obklíčeno ohněm tak, že museli být evakuováni vrtulníky a záchrannými čluny civilní ochrany.

Saharský vítr a 46 stupňů Celsia

Ke vzniku požárů přispívá značnou měrou jev zvaný sirocco, což je silný a teplý vítr vanoucí ze Sahary, a také vysoké teploty: ve čtvrtek bylo v některých oblastech Sardinie naměřeno 46 stupňů Celsia.

Pět lehce zraněných hasičů a zničení desítky domů a kolem 4000 hektarů lesů a porostů si již vyžádaly požáry, které vypukly ve čtvrtek na Korsice a ještě v pátek sužovaly tento francouzský středomořský ostrov.

Velitel hasičů Bruno Maestracci upřesnil, že oheň také zabil dva koně a zničil padesátku aut a že jeden z požárů stále ohrožuje předměstí správního centra ostrova Ajaccio. Většina z 12 požárů, které vypukly ve čtvrtek, bylo nejméně sedm či osm zločinného původu, poznamenal předseda místní správy Jean-Jacques Panuzzi.

Španělé bojují s ohněm skoro celý týden

Ve Španělsku je nejvíce postižena Aragonie na severu země, kde v provincii Teruel živel strávil téměř 10 000 hektarů. Tento týden ve Španělsku přišlo o život celkem pět hasičů a mnoho dalších bylo zraněno.

Regionální aragonská vláda požádala o zahraniční pomoc; dosud na žádost odpovědělo Portugalsko, které vyslalo jeden letoun Canadair.

Rovněž v Řecku vypuklo několik požárů, zejména na jihu ostrova Peloponés a na ostrově Evia (Euboia), které tu ničí porosty a zemědělské pozemky. Během posledních 24 hodin propuklo v zemi celkem asi 50 požárů, hasiči je však brzy dostali pod kontrolu. Před dvěma lety zničily katastrofální požáry v Řecku 270 000 hektarů porostů a usmrtily 77 lidí.

Další země každoročně trápená požáry je Portugalsko, to je však letos řádění živlu zatím ušetřeno. Propuklo zde sice několik lesních požárů, ale ty byly brzy uhašeny a škody jsou jen malé.

Několik menších požárů propuklo i v Turecku, většinou na pobřeží, ale ani ty nenapáchaly větší škody.

Oheň zapalují blesky i kriminálníci

Příčiny požárů jsou různé. Aragonská vláda uvádí, že se vznítily od blesků, jeden z požárů v provincii Cuenca byl založen úmyslně.

V Itálii stojí za většinou požárů podle vyšetřovatelů kriminální živly. Podle zjištění úřadů se tak obvykle snaží získat buď stavební pozemky nebo alespoň výhodné zakázky na rekultivaci poničené přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám