Hlavní obsah

Rozkol v pravoslavné církvi: Moskva přerušila styky s konstantinopolským patriarchátem

– Moskva • Aktualizováno

Ruská pravoslavná církev zastavuje kvůli osamostatnění ukrajinské církve veškeré styky s konstantinopolským patriarchátem. Podle informací ruských médií se na tom v pondělí usnesl ruský církevní synod v běloruské metropoli Minsku. Důvodem je rozhodnutí konstantinopolského patriarchy Bartoloměje udělit autonomní práva ukrajinskému pravoslaví.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj (vpravo) a moskevským patriarchou Kirillem

Článek

Jakýkoli eucharistický kontakt s Bartolomějem, který sídlí v Istanbulu, je nemožný, prohlásil metropolita Ilarion, který odpovídá za zahraniční styky ruské církve. Konstantinopolský patriarcha nemá v pravoslaví absolutní pravomoci, udělovat autokefalii, tedy církevní autonomii, ale podle platných regulí může.

Konstantinopolský patriarchát letos zahájil církevní proces vedoucí k autonomii ukrajinské pravoslavné církve, což by fakticky ukončilo podřízené postavení pravoslavných diecézí na Ukrajině vůči Moskvě. Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let oddělila od ukrajinské církve moskevského patriarchátu, kterou spravuje církevní vrchnost v Moskvě.

Rozhodlo se v Istanbulu

Ukrajinská větev ve snaze o úplné osamostatnění vytrvale usilovala o autonomii, dosud ale bezvýsledně. Církevní autonomii ji nakonec patriarcha Bartoloměj udělil.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv. Prezident Petro Porošenko letos na jaře přirovnal autonomii pravoslavné církve kyjevského patriarchátu k členství země v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Obvinil Kreml, že používá církev jako nástroj svého vlivu na Ukrajině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám