Hlavní obsah

Rozezlení slovenští farmáři táhli s traktory z východu až na Bratislavu

Právo, ivi
Bratislava

Nespokojení farmáři zorganizovali protestní jízdu z východního Slovenska do hlavního města. V úterý večer dorazili na svých traktorech do Bratislavy a ve středu se mají setkat s ministryní zemědělství Gabrielou Matečnou.

Protest farmářů na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Farmářům se nelíbí především laxní případ úřadů k vyšetřování kauz s přidělováním zemědělských dotací. „Jinou možnost jsme už neviděli. Pro nás je to existenční problém,“ řekl Právu jeden z organizátorů protestu Patrik Magdoško. Účastníci protestu žádají, aby se zemědělské dotace vyplácely pouze těm, kteří půdu opravdu vlastní.

„Žádáme rovněž vytvoření specializovaného vyšetřovacího týmu, který prošetří případy farmářů, kteří se už léta nemohou dostat ke svým pozemkům,“ zdůrazňují nespokojení farmáři.

Protestní jízdy se zúčastnilo 200 až 250 farmářů se svými stroji, kteří se k jízdě postupně přidávali a zase odpojovali.

Kuciakovo téma

Trasy vedly přes sever, střed a jih Slovenska. Na bratislavském Tyršově nábřeží čekali farmáře organizátoři nedávných shromáždění Za slušné Slovensko s jídlem a pitím. „Chceme jim poděkovat, že bojují proti rozkrádání zemědělských dotací,“ uvedli organizátoři zmíněných shromáždění.

Na problémy s přidělováním zemědělských dotací poukázal také novinář Ján Kuciak, který byl letos 21. února zavražděn. Jeho vražda dosud nebyla vyřešena. Kuciak poukázal na podvody s čerpáním agrodotací z Evropské unie na východním Slovensku a na propojení italské mafie na slovenské politiky.

Protest farmářů na Slovensku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám