Hlavní obsah

Rok eutanazie ve Španělsku: podstoupilo ji 180 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Španělsku bylo dosud provedeno 180 eutanazií, které umožnil zákon, jenž je v platnosti přesně rok. Informovala o tom v pátek ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová. Třetina případů ukončení života pacienta na jeho vlastní žádost se uskutečnila v Katalánsku, druhý nejvyšší počet (25) eviduje Baskicko, napsal deník El Periódico.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pomohli jsme 180 lidem důstojně zemřít,“ řekla v pátek Dariasová novinářům u příležitosti výročí platnosti zákona o eutanazii, které připadá na sobotu. Dodala, že ve 22 případech pacienti darovali orgány. To umožnilo 68 transplantací, uvedla ministryně.

Podle španělského zákona musí pacient o eutanazii požádat dvakrát, s odstupem dvou týdnů. Žádost nejprve posuzuje jeho lékař, schválit ji pak musí další odborník a nakonec regionální posudková komise. Další podmínkou je, že pacient musí mít španělskou národnost a být dospělý.

Eutanazie je možná jen v případě vážné a nevyléčitelné nemoci, či pokud pacient ze zdravotních důvodů vážně a dlouhodobě trpí.

Legální eutanazii poslanci nepodporují

Domácí

V Česku eutanazie možná není

Možnost úmyslně usmrtit nevyléčitelně nemocného na jeho vlastní žádost za účelem zkrácení jeho utrpení (eutanazie) je ve většině světa nezákonná. V Evropě je legální v Belgii, Lucembursku, Nizozemsku a ve Španělsku. Švýcarsko umožňuje asistovanou sebevraždu, tedy sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. V České republice ani jedna z těchto možností legální není.

Jako první na světě povolilo eutanazii v roce 2002 Nizozemsko, kde ji týž rok podle deníku El País podstoupilo 1882 pacientů, v roce 2020 to bylo už téměř sedm tisíc případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám