Hlavní obsah

Rodiče předávkovali kojence metadonem, sociálka jim ho včas nevzala

Novinky,
Bristol

Soud v Bristolu poslal do vězení rodiče, kteří předávkovali svého dvouletého syna Jaydena Lee metadonem. Otec Jamie Green (33) dostal devět let, matka Sonia Brittonová (35) stráví za mřížemi čtyři toky. Případ však také ukázal na selhání sociálních pracovníků, kteří dítě rodičům nevzali, i když žilo ve špíně a byly na něm vidět stopy bití. Plyne to ze středeční zprávy vyšetřovací komise, o niž informuje Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kojenec byl nalezen mrtvý v postýlce loni v srpnu. Zemřel na předávkování metadonem, který mu rodiče dávali, aby byl klidný.

Zprava bristolské rady pro bezpečí dětí ukázala, že v případu nastala řada selhání úřadů, které mohly smrti zabránit. Selhaly jak úřady mající na starosti drogově závislé, tak sociální pracovníci a zdravotníci. Dítěti se tak nedostalo adekvátní ochrany.

Dítě mohla zachránit jen náhradní péče

„Jediným způsobem, jak by se dalo předejít smrti dítěte, by bylo vzít ho rodičům. Tato šance ale byla promarněna, protože dítě nebylo předáno pečovatelské službě. Také lépe připravený a autoritativnější přístup k rodině mohl smrti předejít.“

Dítě utrpělo dvě zranění hlavy v sedmi a v jedenácti týdnech. V obou případech podali rodiče stejné vysvětlení o nehodě, což mělo vzbudit podezření úřadů.

Byt plný špíny a drogového nádobíčka

V obličeji pak utrpělo batole zranění ve věku 21 a 23 měsíců, opět bylo podáno stejné vysvětlení, že šlo o nehodu. Zpráva neupřesňuje, o jakou nehodu mělo jít.

Jednopokojový byt byl navíc extrémně špinavý, na zemi ležely pytle s odpadky, v šálcích bylo nádobíčko na přípravu a drog a pod odpadem dýmky na kouření cracku. V postýlce dítěte byla ubalená cigareta. Nočníky byly plné.

Byt přitom navštívili pracovníci různých úřadů a sociálních služeb. "Zakrývali si však oči před realitou," uvádí zpráva. Nikdo z nich nevěděl, že dítě dostává metadon a alkohol, aby bylo klidné. Nikdo po tom ale taky nepátral.

Rodiče přitom byli dlouhodobě problémoví, evidovali je jako narkomany, kteří byli v odvykacím metadonovém programu. Panovalo podezření, že si matka v těhotenství píchala heroin a brala také metadon.

V době porodu se plánovalo předání dítěte do péče, ale bylo od toho ustoupeno.

Oba rodiče po narození dítěte falšovali testy své moči, které by ukázaly, že berou tvrdé drogy.

Žalobce k přístupu rodičů uvedl: "I když se oba o Jaydena Leeho starali, nebyl jejich prioritou. Byli drogově závislí, drogy pro ně byly důležitější."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám