Hlavní obsah

Rodiče hledají odpověď, proč dcera zemřela. Přístup k jejímu Facebooku soud zakázal

– Berlín

Rodiče patnáctileté dívky z Německa, která před pěti lety zemřela po pádu pod soupravu metra, nemají získat přístup k jejímu profilu na Facebooku. Ve středu takto rozhodl odvolací soud v Berlíně. Rodiče se domáhají přístupu na stránky své dcery na sociální síti, aby zjistili, proč dívka zemřela. Mají podezření, že byla šikanována.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rodina se snaží dopátrat toho, jestli dcera spáchala sebevraždu, a proto se obrátila na Facebook, aby jí umožnil přístup k jejím minulým konverzacím, které na sociální síti vedla a jež by mohly poskytnout nebo blíže naznačit odpověď.

Dívka sice údajně dala matce své údaje pro přihlášení na profil, ovšem jeden z jejích přátel o úmrtí záhy Facebook informoval a ten dříve, než se na něj matka přihlásila, stránku „zamrazil”. To v praxi znamená, že veškerý materiál, který zde zesnulá majitelka zveřejnila, zůstává pro přátele přístupný a přátelé ho mohou dále komentovat, ale už se do něj nelze přihlásit a cokoliv dalšího připojovat.

Žádost rodiny o zprostředkování přístupu Facebook odmítl s odkazem na nutnost zachování soukromí uživatelů.

Regionální soud v Německu sice před dvěma lety rozhodl o tom, že rodiče mají získat přístup, ale tento verdikt nyní zvrátil soud odvolací, a to s odkazem na zákon o zachování soukromí a tajemství v oboru telekomunikací.

Případ vzbudil nové otázky kolem dědictví v digitální sféře a práv na správu aktivit a intelektuálního majetku na webu po úmrtí člověka. Zatím není jasné, zda se rodiče dívky, jejíž totožnost úřady tají, odvolají k nejvyššímu soudu v Karlsruhe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám