Hlavní obsah

Ríšo, Veroniko, promiňte. Matovič se omlouvá za tajný nákup Sputniku

Novinky, jem, ivi
Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO) ve středu večer umístil na Facebook emotivní videonahrávku, v níž se omluvil koaličním kolegům za to, že za jejich zády jménem Slovenska nakoupil ruskou vakcínu Sputnik V. Cítil prý takovou povinnost. Matovičovo rozhodnutí na Slovensku vyvolalo vládní krizi a začalo se spekulovat i o pádu vlády.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Ríšo, Veroniko, plně si uvědomuju, že jsem Sputnik nakoupil proti vaší vůli. Jsem však přesvědčený, že jako předseda vlády jsem měl povinnost učinit vše pro to, abychom udělali maximum pro záchranu životů a zdraví lidí na Slovensku. Povedl se nám malý velký zázrak a dva miliony vakcín zachrání tisíce lidí a byl bych velmi rád, abyste mi v tom pomohli,“ řekl slovenský premiér.

Jako Ríšu Matovič na dálku oslovil vicepremiéra a předsedu vládní strany SaS Richarda Sulíka. Veronikou měl na mysli předsedkyni další koaliční partaje Za lidi Veroniku Remišovou.

„Prosím vás odložte politikaření bokem, a hlavně prosím nevyužívejte Sputnik jako záminku na rozpad naší vlády, po níž lidé toužili,“ dodal předseda slovenské vlády.

Situace v koalici se vyostřila kvůli zhoršující se pandemické situaci v zemi, když na pětimilionovém Slovensku zemřelo v důsledku koronaviru 7489 lidí. Dodávky vakcín váznou a premiér Matovič tajně vyjednal dovoz ruské vakcíny Sputnik V.

Na Slovensku propukla otevřená vládní krize

Evropa

Své koaliční partnery o tom neinformoval a první zásilku okázale přivítal osobně na košickém letišti. Představitelé vládních stran SaS a Za lidi kritizovali dovoz ruské vakcíny, která není registrovaná Evropskou lékovou agenturou (EMA). Vyjádřili se v tom smyslu, že za takových podmínek není další koaliční spolupráce možná. Po schůzce s prezidentkou Zuzanou Čaputovou Matovičovi koaliční partneři hovoří o tom, že chtějí v kabinetu změny, ale pád vlády si nepřejí.

Ruské kličky okolo registrace Sputniku v byrokratickém lese EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám