Hlavní obsah

Na Slovensku propukla otevřená vládní krize

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Rok po parlamentních volbách čelí slovenská vládní koalice zatím nejvážnější krizi. Vicepremiér Richard Sulík (Svoboda a Solidarita SaS) otevřeně požaduje rekonstrukci kabinetu. „Musíme se seriózně bavit o rekonstrukci vlády, protože takto se už opravdu nedá fungovat,“ řekl ve středu Sulík.

Foto: Profimedia.cz

Předseda SaS Richard Sulík

Článek

Vicepremiér a předseda SaS zdůraznil, že je proti předčasným volbám, a otevřeně kritizoval premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

„Předseda vlády poštval proti sobě prakticky všechny: média, prezidentku, koaliční partnery, různá sdružení a samozřejmě lidi, širokou veřejnost. Nemůžeme už před tím zavírat oči,“ konstatoval.

Přestaňte se chovat jako děti

Předseda parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár vyzval své koaliční partnery k jednání. „Vážení koaliční partneři, prosím přestaňte se chovat jako malé děti na pískovišti. Vraťme se k tomu, proč tato vládní koalice vznikla. Vznikla proto, abychom naplnili změnu, kterou lidé požadovali,“ uvedl Kollár. „Chci abyste si uvědomili, že toto nemá vítěze, ale jen poražené. Poraženi budou pouze obyčejní lidé,“ dodal předseda parlamentu.

Po skončení jednání s koaličními partnery řekl, že k tak vážné záležitosti, jako je rekonstrukce vlády, musí svolat předsednictví strany Jsme rodina i celý poslanecký klub strany, a to může kvůli karanténě některých členů až příští středu. „Příští středu budeme tlumočit našim partnerům naše stanovisko,“ řekl Kollár.

Předseda strany Jsme rodina připouští rekonstrukci vlády. „Rozhodně nejsme pro předčasné volby,“ uvedl Kollár. Kvůli možné neústupnosti některých koaličních partnerů však ani tuto možnost zcela nevyloučil.

Předsedkyně strany Za lidi Remišová připustila, že situace ve vládní koalici je vážná. „Na stole je rekonstrukce vlády,“ konstatovala.

Na Slovensku si připomínají tři roky od vraždy novináře Kuciaka

Evropa

Kollár upozornil, že na Slovensku zaznamenali už přes 7000 úmrtí pandemie. „Tito lidé už to nejcennější, co měli, prohráli. Proto vás vyzývám, vraťme se na začátek, ke stolu, abychom začali obrušovat hrany,“ vyzval Kollár, který pozval své koaliční partnery do budovy parlamentu na středu v 17.00.

Dvě ministryně za nejmenší vládní stranu Za lidi se nezúčastnily středečního zasedání kabinetu a předsedkyně strany Veronika Remišová požádala o přijetí prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Sulík i Remišová po jednání s prezidentkou Čaputovou zdůraznili, že řešení vidí v rekonstrukci vlády a v žádném případě nesouhlasí s předčasnými volbami. "Koalice je silná, má přes 90 poslanců. Rekonstrukce vlády by mohla situaci uklidnit a zlepšit tak, abychom další tři roky v pohodě fungovali," zdůraznil Sulík.

Čaputová po jednání se Sulíkem a Remišovou řekla: „Už delší dobu komunikuji potřebu změnu stylu vládnutí a sebereflexe vlády. Požádaly mě o setkání dvě koaliční strany. Pozitivně mě překvapila míra shody mezi těmito dvěma koaličními partnery. Jednání v koalici budou pokračovat a moc si přeji, aby takováto míra shody o potřebných změnách byla mezi všemi čtyřmi koaličními partnery,“ dodala.

Poslanec vládní strany Za lidí Ján Benčík vystoupí z poslaneckého klubu a přestane podporovat vládu, pokud nedojde k výměně premiéra a ministra zdravotnictví. Řekl to Denníku N.

Slovensko má ruskou vakcínu Sputnik V

Svět

Situace v koalici se vyostřila kvůli zhoršující se pandemické situaci v zemi, když na pětimilionovém Slovensku zemřelo v důsledku nového druhu koronaviru 7489 lidí.

Dodávky vakcín váznou a premiér Matovič tajně vyjednal dovoz ruské vakcíny Sputnik V. Své koaliční partnery o tom neinformoval a první zásilku okázale přivítal osobně na košickém letišti. Představitelé vládních stran SaS a Za lidi kritizovali dovoz ruské vakcíny, která není registrovaná Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Sputnik je hybridní válka, říká šéf diplomacie

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok (SaS) neváhal označit dodávku ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko za nástroj hybridní války, který povzbuzuje dezinformační scénu a prokremelské síly. „V této souvislosti jsem požádal o setkání s nejvyššími ústavními činiteli Slovenské republiky. Potřebuji ujištění, že v našem zahraničněpolitickém směřování se nic nemění,“ uvedl v úterý Korčok.

Slovenský průzkum: Pellegrini v čele, Kotleba padá

Evropa

V parlamentních volbách v roce 2020 získalo OLaNO 25 procent hlasů, ale podle aktuálních průzkumů už Matovič ztratil 15 % svých voličů.

Na Slovensku zaznamenali v úterý 3357 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 101 úmrtí. V nemocnicích je 3814 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 320 na JIP a 364 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 314 359 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 7489 lidí. První dávkou bylo očkováno 315 557 a druhou 142 551 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám