Hlavní obsah

Řidič auta, které zabíjelo v davu v Belgii, zastavil až po 600 metrech

Aktualizováno

Dva muži z auta, které v neděli v obci Strépy-Bracquegnies najelo do davu lidí chystajících se na karnevalový průvod, stanou v pondělí před vyšetřující soudkyní. Pod koly auta zahynulo nejméně šest lidí. Dvanáct dalších utrpělo těžká zranění, deset lidí má středně těžká zranění a přes čtyři desítky byly zraněny lehce, napsal deník Het Laatste Nieuws.

Nejméně 6 mrtvých a přes 30 zraněných po nárazu auta do davu na belgickém karnevaluVideo: AP

 
Článek

Vyšetřovatelé čekají na toxikologickou analýzu kvůli podezření z požití extáze, výsledky se čekají do několika dní. Jeden z mužů ve voze měl pozitivní test na alkohol, údajně to ale nebyl řidič. Ignacio de la Serna, prokurátor z města Mons žádá důkladné vyšetření. „Důležitější je krevní test a požádal jsem, aby bylo zkontrolováno vše, nejen přítomnost alkoholu, ale všechny drogy, jako je extáze,“ řekl.

Podle belgického tisku jsou dva zadržení bratranci Paolo a Nino, je jim 32 a 34 let. Autem se vraceli z diskotéky. Po prohledání jejich bytů policie vyloučila teroristický motiv činu.

Podle prokurátora se bude také vyšetřovat, kdo přesně seděl za volantem. „Máme jasnou představu, ale i tady se vše zjišťuje, abychom se ujistili, že si rychle nevyměnili místa. Vozidlo se totiž zastavilo až o 600 metrů dál, tedy dost daleko od místa prvního nárazu. Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, že ten, kdo seděl za volantem, byl ve skutečnosti řidič,“ řekl Ignacio de la Serna.

V Belgii najelo auto do karnevalového průvodu, šest mrtvých a přes 70 zraněných

Evropa

Kromě vypracování toxikologického posudku specializovaný tým zkoumá i samotné vozidlo a věnují zvláštní pozornost elektronickému vybavení. „Máme štěstí, že jde o zcela nový vůz, který má takovou výbavu,“ uvedl prokurátor a dodal: „Může to vysvětlit spoustu věcí.“

Elektronika dokáže mimo jiné osvětlit, jak rychle auto jelo, zda řidič brzdil nebo ne a proč řidič pokračoval v jízdě dalších 600 metrů.

Podle výsledků může vyšetřující soudce ještě rozhodnout o úpravě klasifikace činu. V současné době jsou muži obviněni z neúmyslného zabití. Vyšetřovatelé se zabývají také výpověďmi svědků a pořízenými záběry z kamer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám