Hlavní obsah

Řešením pro Ukrajinu je federalizace, prohlásil Lavrov

– Paříž/Kyjev

Ukrajina by se měla stát neutrální federací, která by zaručovala jednotlivým oblastem autonomii. V rozhovoru, který v neděli odvysílala ruská televize, to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dnes večer se sešel v Paříži se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a bude s ním opět jednat o krizi kolem Ukrajiny.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Článek

Lavrov v interview také odmítl obavy, že by koncentrace ruských vojáků u hranic s Ukrajinou byla předznamenáním ruské invaze poté, co Moskva anektovala Krym. "Nemáme naprosto v úmyslu překročit hranice s Ukrajinou a nemáme na tom žádný zájem," prohlásil.

Podle něj je federace jedinou cestou, jak zaručit stabilitu a neutralitu Ukrajiny. "Nevidíme jiný způsob, jak zajistit stabilní rozvoj Ukrajiny, než podpis dohody o federaci," řekl. Na jihu a východě Ukrajiny žije velká ruská menšina.

Podle agentury AP jsou američtí představitelé k možnosti federace opatrní a zdůrazňují, že by s tím museli souhlasit Ukrajinci. Nynější ukrajinská vláda Lavrovovy návrhy dnes odmítla s tím, že se rovnají kapitulaci. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení doporučilo Rusku, aby "přestalo diktovat ultimáta suverénním a nezávislým zemím".

Lavrov také řekl ruské televizi, že Rusko, USA a EU by mohly společně podpořit kyjevskou vládu v "národním dialogu", který by nezahrnoval "ozbrojené radikály". Podle Ruska se na ukrajinské vládě podílejí fašistické skupiny. Kyjev toto tvrzení odmítá.

Putin s Obamou jen po telefonu

Lavrov se před setkáním s Kerrym krátce sešel s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem. Lavrov a Kerry spolu pravidelně mluví telefonicky, naposledy osobně jednali minulý týden v Haagu. Dnešní schůzka následuje po pátečním telefonátu mezi prezidenty USA a Ruska Barackem Obamou a Vladimirem Putinem.

Obama v asi hodinovém rozhovoru Putina požádal, aby poskytl na návrh USA "konkrétní písemnou odpověď". Obama usiluje o ruský souhlas s vysláním mezinárodních pozorovatelů na Krym, aby dohlédli na bezpečnost etnických Rusů žijících na poloostrově a také na návrat ruských vojáků do jejich původních základen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám