Hlavní obsah

Republiky na Donbase požádaly Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedení samozvaných lidových republik na východě Ukrajiny požádaly ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc proti údajné ukrajinské agresi. Ve středu v noci to napsala ruská agenruta TASS s odkazem na mluvčího Kremlu. Kyjev reagoval žádostí o nové mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Profimedia.cz

Konvoj ruských vojenských vozidel v Rostově na Donu u ukrajinských hranic

Článek

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že šéfové Doněcké lidové republiky Denis Pušilin a Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik v dopise Putinovi uvedli, že ostřelování ze strany ukrajinské armády způsobilo smrt mnoha civilistů a přinutilo mnoho lidí k útěku.

O pomoc podle Peskova požádali „na základě článku 3 a 4 smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné podpoře”, kterou Putin podepsal v pondělí.

Pušilin s Pasečnikem se na Putina obrátili, aby Rusko pomohlo „zabránit obětem a humanitární katastrofě v regionu“. Zároveň šéfovi Kremlu poděkovali za to, že uznal nezávislost DNR a LNR. Tvrdí, že ukrajinská armáda na jimi ovládaných územích ničí infrastrukturu, včetně škol a školek. Kyjev popírá, že by proti samozvaným republikám vedl válku.

Satelitní snímky ukazují další vojáky a techniku u ukrajinských hranic

Zahraniční

„Kyjev stále posiluje ve vyzbrojování, dostává podporu, včetně té vojenské, od Spojených států a dalších západních zemí. Kyjevský režim je odhodlán vyřešit konflikt silou,“ stojí dále v dopise Putinovi podle Peskova.

Žádost separatistů o ruskou vojenskou pomoc představuje „další eskalaci bezpečnostní situace,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reportér německého deníku Bild ve středu večer zveřejnil fotografie, které podle něj ukazují více než 300 vojenských vozidel na cestě k ukrajinské hranici.

Foto: Profimedia.cz

Konvoj ruských vojenských vozidel v Rostově na Donu u ukrajinských hranic

Od půlnoci na čtvrtek má na ukrajinském území mimo Doněckou a Luhanskou lidovou republiku platit výjimečný stav. Jeho vyhlášení ve středu večer schválil ukrajinský parlament.

Putin neblafuje. Jeho cíl je úplné rozdrcení Ukrajiny, píše ruský list

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislosti separatistických republik na Donbase a podepsal smlouvy o přátelství. V úterý ruská duma dala souhlas s nasazením vojáků v zahraničí.

EU doladila sankce proti Rusku. Dopadnou na 555 vybraných jedinců

Evropa

Putinovy kroky z posledních dnů jsou podle Západu porušením mezinárodního práva a pokusem o návrat k Sovětskému svazu. Kvůli tomu na Rusko uvalily Spojené státy, Evropská unie i Británie nové sankce.

O vývoji situace jednala patnáctičlenná Rada bezpečnosti OSN již v noci na úterý a při mimořádném zasedání zazněla od řady zemí kritika ruského postupu. Přijetí odpovídající rezoluce je však prakticky vyloučené vzhledem k tomu, že Rusko, stejně jako další čtyři stálí členové Rady, tedy USA, Británie, Francie a Čína, má při příslušném hlasování právo veta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám