Hlavní obsah

Řekové se zalekli možnosti opuštění eura, ukázal předvolební průzkum

Novinky, rei
Atény

Řekové si nepřejí odchod své země z eurozóny a v příštích volbách chtějí více podpořit proevropsky orientované strany. Ty hájí potřebu mezinárodních půjček a tudíž i drastických rozpočtových škrtů, které jsou podmínkou pro úvěry. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek ukázal průzkum před novými předčasnými volbami. Hlasování se uskuteční v polovině června, protože po nedávných volbách nebyly strany schopné utvořit vládu s většinou v parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Část řeckého politického spektra žádá odchod od eura.

Článek

„Zdá se, že lidé ve volbách ventilovali svůj vztek a teď se zalekli. Nelíbí se jim, že nevznikla žádná vláda a možné opuštění eura je vylekalo,“ komentoval situaci politolog John Loulis.

Průzkum přitom naznačil podobné preference voličů jako při hlasování z 6. května. Lidé nadále dávají nejvíc přednost pravicové Nové demokracii a hned po ní radikální levicové straně SYRIZA, která ale na rozdíl od předpokládaného vítěze žádá odstoupení od dohod o mezinárodních půjčkách, a tudíž návrat k drachmě.

Nové demokracii by nyní dalo hlas 26,1 procenta voličů, SYRIZA by dostala 23,7 procenta. Nové demokracii by ale tentokrát stačilo spojenectví se socialisty ze strany PASOK, obě uskupení by posbírala víc hlasů než minule a v parlamentu by tentokrát měla většinu svých zástupců.

Kampaň před novými volbami vypsanými na 17. června probíhá na pozadí dalšího snížení ratingu ekonomiky Řecka. Agentura Fitch zemi ve čtvrtek srazila hodnocení na stupeň CCC naznačující hrozící bankrot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám