Hlavní obsah

Regionální volby ve Francii ovládli nacionalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzští socialisté ve dvou regionech příští víkend nenasadí své kandidáty do druhého kola regionálních voleb, jejichž první kolo se uskutečnilo v neděli. Vládní strana tak chce pomoci odvrátit pravděpodobné vítězství nacionalistické Národní fronty (FN) v obou oblastech.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová

Článek

Šéf socialistů Jean-Christophe Cambadélis v neděli večer v Paříži oznámil, že v regionech Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu země a Provence-Alpes-Côte d’Azur na jihovýchodě stahuje kandidátní listiny své strany. V těchto regionech v neděli drtivě zvítězily šéfka FN Marine Le Penová, potažmo její neteř Marion Maréchalová-Le Penová.

Socialisté chtějí svou absencí zvýšit šanci na vítězství opozičních Republikánů exprezidenta Nicolase Sarkozyho, kteří v baštách nacionalistů skončili na druhém místě. Pro ostatní regiony vyzval Cambadélis k soudržnosti levicových stran.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Příznivci Národní strany

Podle odhadů výsledků nedělních voleb si Národní fronta zajistila kolem 30 procent, druzí Republikáni 27 procent a socialisté prezidenta Françoise Hollanda 23 procent. Zelení a radikální levice získali dohromady zhruba deset procent hlasů.

Druhé kolo voleb bude příští neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám