Hlavní obsah

Referendum zkomplikuje další jednání, Řecko asi euro opustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín, Bratislava

Výsledek řeckého referenda zkomplikuje vyjednávání mezi Aténami a mezinárodními věřiteli, soudí komentátoři německých médií. Vláda premiéra Alexise Tsiprase brzy přijde o důvod k oslavám, protože se bude muset vypořádat s hrozícím státním bankrotem. Na počátek konce eura v Řecku poukázal i slovenský tisk.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Tři pětiny Řeků řekly v referendu jasné NE podmínkám věřitelů.

Článek

"Partneři v EU jsou frustrováni, Řecko je rozdělené a vyjednávací prostor se rovná nule. Způsobit tolik škod jediným politickým manévrem je ohromující," napsal deník Süddeutsche Zeitung.

"Tsipras však nebude tento triumf slavit dlouho. Už ode dneška musí Řekům vysvětlit, jak se jim budou v budoucnu vyplácet důchody, mzdy a úspory, když se ekonomika potácí a banky směřují k bankrotu," uvedl list.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Zástupci záporného postoje vůči podmínkám věřitelů oslavují výsledky referenda v Řecku.

Podle deníku Die Welt budou nyní jednání Řecka s věřiteli obtížnější než kdy dříve. "Tsipras se nyní může odvolávat na to, že jeho národ stejně jako on sám odmítá dosavadní záchrannou politiku. Bude proto ještě tvrdší ve svých požadavcích na odpuštění dluhu. To dosud evropské státy kategoricky odmítaly. Situace proto bude ještě napjatější než před referendem," napsal list.

Podle Süddeutsche Zeitung však Řecko nemůže prosadit své požadavky proti vůli ostatních zemí. "Řekové jsou jen jeden z národů eurozóny. Mohou si o svém osudu suverénně rozhodovat. Nemohou ale nic nařizovat ostatním národům a jejich vládám. Především nemohou ostatním státům eurozóny diktovat, že jim mají bezpodmínečně dát miliardy eur," napsal deník.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Lidé v Aténách slaví řecké NE podmínkám věřitelů.

Eurozónu opustí, soudí na Slovensku

Podle pondělního komentáře slovenského listu Sme, řecký lid v neděli patrně rozhodl o neřízeném bankrotu, konci eura v zemi a o nové kapitole Evropské unie.

"I kdyby Evropská centrální banka dále prodlužovala nouzové úvěrování (řeckých bank) ve snaze zabránit zřícení státu, což je vysoce nepravděpodobné, po 60 procentech ´ne´ už skutečně není vidět, co by mohlo Atény odklonit z nucené dráhy ven z eurozóny," napsal na svém webu deník Sme.

Za téměř nemožné list označil skutečnost, že by Řekové dohodli nový program pomoci, který by již nebyl tak přísný, a zůstali v eurozóně například spolu se zadluženou Itálii, která musí dále šetřit. Bankrot Řecka prý zároveň znamená přiznání krachu politiky jeho zachraňování.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Muž se zvednutými pažemi po vhození lístku do urny

Denník N soudí, že EU by ještě měla motivovat Atény k reformám výměnou za částečné odpuštění dluhu.

"Pokud budou Řekové výměnou za snížení dluhu přinuceni reformovat svou ekonomiku a stát, vzroste šance, že zůstanou přirozenou částí Západu," napsal list, podle kterého hrozí, že Řecko bez pomoci Západu skončí v občanské válce nebo si ho začnou vydržovat Rusové a Číňané.

Reklama

Související témata:

Související články

Po referendu je jistotou v Řecku nejistota

Jedinou jistotou v řecké krizi zůstává po nedělním referendu nejistota. V komentáři k výsledkům hlasování, ve kterém Řekové odmítli podmínky eurozóny, to...

Výběr článků

Načítám