Hlavní obsah

Řečtí neonacisté dobývají třetí místo ve volebních preferencích

Atény

Řečtí neonacisté ze strany Zlatý úsvit se vyšvihli na třetí místo ve volebních preferencích za vládními konzervativci a opoziční levicí. S 9,3 procenta podpory potenciálních voličů si tak oproti letošním volbám polepšili o více než dva procentní body. O průzkumu informoval v pátek server řeckého listu Kathimerini.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Popsaná fasáda centrální banky v Aténách

Článek

Neonacisté, kteří jsou v parlamentu zastoupeni dvěma desítkami poslanců, jsou v médiích hodně viditelní. Upozorňují na sebe svévolným zaváděním "pořádku" zejména v oblastech s velkým počtem ilegálních přistěhovalců. Naposledy například napadli stánkaře prodávající bez povolení na předměstí Atén.

Podle průzkumu agentury Rass by Nová demokracie premiéra Antonise Samarase udržela těsný náskok nad druhou formací Radikální levicové koalice (SYRIZA), která rezolutně odmítá další úsporná opatření výměnou za zahraniční finanční půjčky poměrem zhruba 24 ku 23 procentům hlasů.

Větší rozdíl je mezi vůdci obou stran. Samarase považuje za schopného premiéra přes 41 procent dotázaných, zatímco šéfa SYRIZA Alexise Tsiprase si takto představuje jen 30 procent lidí.

Řečtí socialisté ze strany PASOK, kteří jsou členy vládní koalice a v posledních dvou volbách zažili vážný propad podpory, pokles svých preferencí nezastavili. Nyní by je volilo přes osm procent lidí.

Řecko čelí již pět let trvající hospodářské recesi a nic nenasvědčuje tomu, že by se v brzké době mělo z tohoto propadu dostávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám