Hlavní obsah

Řecko zavede zákaz kouření na veřejnosti o půl roku dříve

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Řecko uspíší o půl roku zákaz kouření ve veřejných prostorách. Opatření, které se dotkne kaváren, restaurací, diskoték i nočních klubů, vstoupí v platnost už 1. července 2009 namísto 1. ledna 2010.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"Rozhodli jsme se, že to spustíme o šest měsíců dříve. Lidé tráví v létě více času pod širým nebem, uplatnění nařízení by tak mělo být snazší,“ řekl ve čtvrtek řeckému rozhlasu ministr zdravotnictví Dimitris Avramopulos. Cílem je podle něj naplnit důsledně příslušnou směrnici EU na ochranu nekuřáků.

Řecko patří v EU k zemím s nejvyšším počtem kuřáků na hlavu. Podle ministerstva zdravotnictví kouří 45 procent dospělých Řeků. Už nyní v zemi platí zákaz kouření v nemocnicích a autech taxislužby. Dosavadní protikuřácká nařízení či doporučení ale Řekové většinou ignorovali. Například v Aténách lze jen stěží najít bar s nekuřáckou zónou. Na následky kouření umírá v Řecku ročně na šest tisíc lidí.

Avramopulos ale slibuje, že tentokrát budou úřady postupovat velmi přísně. Za přestupky proti nařízení bude majitelům barů a restaurací hrozit pokuta až 20 tisíc eur (510 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám