Hlavní obsah

Řecko zatklo deset cizinců, kteří prý padělali pasy pro běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká policie zatkla deset cizinců, kteří dodávali padělané pasy uprchlíkům a dalších migrantům přicházejícím do země. Úřady ve čtvrtek podle agentury Reuters oznámily, že policie pokračuje v zátahu proti padělatelské síti na ostrově Lesbos, kam z Turecka směřuje nejvíce běženců, a rovněž v oblasti metropole Atén. Mezi pachateli jsou Pákistánci a Afghánci.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Čluny, na nichž připluli uprchlíci.

Článek

"Tato zločinecká organizace poskytla zatím více než 100 řeckých cestovních pasů a občanských průkazů, a to za 300 až 700 eur (8100 až 19 000 Kč) v závislosti na dokumentu," řekl pod podmínkou zachování anonymity jeden z policejních úředníků.

Díky získaným dokumentům mohli migranti letecky odcestovat z Řecka do jiné destinace v Evropě v rámci schengenského prostoru.

Ve čtvrtek se objevily informace, že země Střední Ameriky a Spojené státy řeší případy několika Syřanů, kteří byli zadrženi s kradenými a padělanými řeckými pasy. Řecko je letos vůbec nejvyhledávanější tranzitní zemí pro mimoevropské uprchlíky směřující na starý kontinent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám