Hlavní obsah

Řecko předložilo nový návrh reforem, peníze mu dojdou za tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Řecká vláda poslala Evropské komisi nový návrh reforem, na jejichž základě by mezinárodní věřitelé mohli poslat bankrotující zemi další finanční pomoc. S odkazem na zdroj z Bruselu to oznámila agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Atény měly původně návrh předložit už minulý čtvrtek. Řecku na konci června dojdou peníze a potřebují další. Věřitelé však nejprve požadují plán reforem. Podle vlády premiéra Alexise Tsiprase jsou však jejich požadavky příliš tvrdé. Neshody panují například v otázce zvyšování daně z přidané hodnoty nebo ohledně reformy penzijního systému.

Tsipras minulý týden také sliboval, že Atény do pátku zaplatí další splátku dluhu, v pátek ráno však vyšlo najevo, že se tak nestane. Řecko chce nyní všechny nadcházející splátky – celkem 1,5 miliardy eur – splatit najednou na konci června. [celá zpráva]

Atény tak kromě jiného svázaly termín splátek s termínem, kdy jim dojdou peníze.

Vyjednavači dávali po čtvrteční schůzce Tsiprase s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem-Junckerem najevo, že to nevadí. Všechny strany nadále proklamují, že chtějí zabránit tzv. grexitu, tedy odchodu Řecka z eurozóny, který je i podle slov německé kancléřky Angely Merkelové zase o něco blíž.

Čelí nespokojenosti ve vlastní straně

Jenže Tsipras pak v pátek vystoupil v řeckém parlamentu, aby informoval o posunu v jednáních s věřiteli. Premiér před poslanci označil požadavky věřitelů za „vyděračské“, „nerealistické“ a „absurdní“. [celá zpráva]

Tím možná uklidnil rebelující poslance z řad své levicové strany SYRIZA, ale rozzuřil Junckera, který ho následně obvinil, že o jednáních před poslanci lhal.

Juncker také v neděli poukázal na to, že zatím marně čeká na nový návrh z Atén. „Alexis Tsipras slíbil, že ho předloží do čtvrtečního večera. Potom řekl, že ho představí v pátek. Pak řekl, že zavolá v sobotu,“ postěžoval si Juncker.

Komise nyní nový řecký návrh posoudí a budou následovat další jednání. Zbývají tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám