Hlavní obsah

Řecko má nového premiéra, vláda ale bude jen menšinová

Atény
Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias ve středu pověřil sestavením vlády předsedu konzervativní strany Nová demokracie Antonise Samarase. Ten podle agentury DPA před tím uzavřel dohodu se socialisty z PASOK a Demokratickou levicí DIMAR. Obě strany budou údajně Samarasovy konzervativce pouze podporovat a do vlády nevstoupí. Premiér složil slib v podvečer, složení kabinetu by mohlo být oznámeno ve čtvrtek.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Nově pověřený řecký premiér Antonis Samaras

Článek

"Získal jsem parlamentní většinu potřebnou k vytvoření nové vlády, která zajistí dlouhodobou stabilitu a přinese naději," prohlásil Samaras.

Řečtí socialisté rozhodli nevstoupit do vlády, ale budou ji podporovat, uvedl předseda Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) Evangelos Venizelos. Nevstoupí do ní ani Demokratická levice (DIMAR). "Podpoříme vládu při hlasování o důvěře, ale do kabinetu nevstoupíme," řekl v úterý večer předseda DIMAR Fotis Kuvelis.

Podle serveru listu To Vima předcházely stejnému rozhodnutí PASOK, prosazovanému Venizelosem, v úterý večer ostré hádky ve vedení strany. Část prosazovala názor, že pokud PASOK chce plně podporovat budoucí vládu, pak by v ní měla mít také svoje ministry. [celá zpráva]

Venizelos připomněl, že voličům slíbil, že v budoucím kabinetu nezasednou už žádné známé tváře z předchozích vlád. Označuje jej jako prozatímní kabinet "národní spásy".

Škrty se budou prosazovat těžko

Obě levicové strany si uvědomují, že pokud by byly ve vládě, byly by více spojovány s nepopulárními škrty a v dalších volbách by čelily propadu.

Fakt, že ani jedna ze stran do vlády nevstoupí, ale znamená, že vláda Nové demokracie bude jen menšinová a bude velmi těžko prosazovat škrty, ke kterým se Řecko zavázalo výměnou za pomoc ze strany EU a MMF.

Skutečnost, že vláda bude menšinová, může způsobit další turbulence na trzích.

O složení vlády se bude jednat

Složení kabinetu mělo být původně známo ve středu v poledne, ale stane se tak nejdříve ve čtvrtek.

V průběhu odpoledne se všichni tři předsedové stran mají sejít znovu, aby projednali obsazení resortů. Podle serveru listu To Vima se už spekuluje o tom, že jako ministr financí bude navržen guvernér řecké banky Vasilis Rapanos, který bude pověřen vyjednáváním s partnery z eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) o zmírnění podmínek mezinárodní finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem.

Jednání budou tvrdá. DIMAR požaduje za svou podporu postupný ústup od razantních úsporných opatření, aniž přesně vysvětlil, jak toho dosáhnout bez konfliktu s eurozónou. Východisko nastínila ND, která chce získat dodatečné finanční prostředky na zmírnění sociálních dopadů škrtů rozsáhlejší privatizací státních a polostátních podniků a dalšího státního majetku nad rámec dosavadních dohod.

Reklama

Výběr článků

Načítám