Hlavní obsah

Řecko bojuje s desítkami požárů, evakuovali tisíce turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Hasičům se podařilo v pondělí ráno dostat pod kontrolu rozsáhlý požár u řeckých Atén. Nasazeno bylo přes 140 hasičů, pět letadel a pět vrtulníků. Stejná situace ale nepanuje na dalších místech Řecka a ostrovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko bojuje s požáry Video: AP

 
Článek

Požár na svazích hory Hyméttos ve východním předměstí metropole začal po půlnoci. Plameny dosahovaly výšky 20 metrů a dostaly se k vršku hory. Oheň bylo vidět zdaleka, plameny zuřily necelých deset kilometrů od centra metropole a rychle se šířily. Atény zahalil ráno silný kouř.

„Plameny ustupují, ale máme hodně práce,” uvedl Nikos Chardalisas z civilní obrany. Kvůli silnému větru hrozí riziko, že se oheň znovu rozhoří, protože je v oblasti silný vítr.

Napjatá je situace na ostrově Elafonisos. V sobotu večer sice hasiči hlásili, že mají plameny pod kontrolou, v neděli kvůli silnému větru požár propukl znovu. Bojovalo s ním přes 120 hasičů, kteří měli k dispozici i šest letadel a pět vrtulníků. Ostrov kvůli tomu na palubách trajektů v neděli opustilo několik tisíc turistů.

Meteorologové varují, že riziko požárů trvá do úterý, a to pro většinu území na jihu pevninského Řecka, pro ostrovy v severní části Egejského moře a pro regiony poblíž hranic s Tureckem. Mezi sobotním a nedělním večerem úřady napočítaly po celé zemi celkem 63 nových požárů porostu.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

hasiči bojují se zhruba šesti desítkami požárů v Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám