Hlavní obsah

Razie v domě generála Jaruzelského měla najít kompromitující materiály

Právo, PM

Pracovníci polského Ústavu národní paměti (IPN) s policií prohledali v pondělí ve Varšavě dům generála Wojciecha Jaruzelského, představitele země za minulého režimu. IPN tam hledal generálův archív, oznámila TVN24, kterou o razii informovali pozůstalí Jaruzelského, jenž v květnu 2014 ve věku 91 let zemřel.

Článek

„IPN zřejmě hledá důkazy, které by měly potvrdit, že tehdejší voják z povolání Jaruzelski byl v letech 1949–1954 tajným informátorem vojenské kontrarozvědky pod krycím jménem Wolski. Kontrarozvědka měla být pod kontrolou sovětské tajné služby NKVD a plně zodpovídat za poválečné represe vojáků Polské i Zemské armády,“ dodala TVN24.

Polská pravicová média tuto informaci zveřejnila už v roce 2006, Jaruzelski to tehdy označil za „pomluvy a výmysly“.

IPN podle webu listu Gazeta Wyborcza „začíná nyní plnit své nové poslání a v roli jakési historické policie vniká do domů už nežijících představitelů bývalého režimu a svévolně tam zabavuje materiály“.

Už 16. února zabavil IPN v domě zesnulého exministra vnitra Kiszczaka dokumenty o tom, že polský exprezident Lech Walesa (72) údajně spolupracoval s komunistickou tajnou službou. Walesa v pondělí novinářům řekl, že IPN značnou část dokumentů v domě Kiszczaka ve skutečnosti nenašel a že jde o podvrh, protože je přiložil až dodatečně, což nebude podle něj problém dokázat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám