Hlavní obsah

Razie po celém Německu, policie si došlápla na neonacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie rozjela rozsáhlou razii proti buňkám neonacistické organizace Weisse Wölfe Terrorcrew (Bílí vlci). Ta plánovala útoky na azylová centra pro migranty a měla v programu nastolení diktátorského režimu ve stylu Hitlerova Německa. Úřady ji proto zakázaly a striktní protiextremistickou politiku vlády následně potvrdila policejní operace.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zásahová jednotka německé policie. Ilustrační foto

Článek

Zátah na šestnáct špiček ve středu zakázaných Bílých vlků se rozběhl v deseti spolkových zemích naráz.

„Vzkazuji krajně pravicovým extremistům: Stát vás sleduje. Jdeme po vás. Rozhodně a tvrdě,“ varoval neonacisty německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Jádro neonacistické organizace, která fyzicky napadala své odpůrce i policisty a plánovala útoky na obydlí přistěhovalců, podle ministra tvořilo celkem pětadvacet lidí. Kolik z nich bylo zadrženo, ale Maiziere neupřesnil.

„Zákaz souvisí se snahou (Bílých vlků) rozpoutat pouliční rozbroje. Jedná se o jasný a silný signál vyslaný krajně pravicovým extremistům. Je to důležité opatření namířené proti podněcování k nenávisti,“ dodal dále německý ministr vnitra.

Detektivové už během operace zabavili blíže nespecifikované množství zbraní, počítačových disků a propagačních materiálů extrémní pravice.

Útoků na azylová centra přibývá

Útoky na azylová centra se s tím, jak se prohlubuje migrační krize, v posledních měsících v Německu množí. Úřady už proto uvrhly do ilegality několik neonacistických organizací.

V lednu tohoto roku byla například zakázána internetová iniciativa nazývající se Altermedia Deutschland, protože podle úřadů šířila rasistický, xenofobní, antisemitský, antiislamistický a homofobní obsah.

V lednu byla zároveň obviněna trojice extremistů (dva muži a jedna žena) z plánování bombových útoků na ubytovny pro migranty a islámská centra, připomněla agentura AP. Detektivové shromáždili důkazy, že už si podezřelí na internetu hledali postup, jak  výbušná zařízení sestrojit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám