Hlavní obsah

Rakouští mladíci se ve vlaku chlubili dělbuchy a noži z Česka, cestující volali policii

Vídeň

Osm chlapců, kteří se ve čtvrtek vraceli z Česka do Rakouska vlakem s nákupem zbraní a pyrotechniky, doplatilo na hlasité vychloubání. Vícero cestujících během jízdy informovalo policii, která si na mládež počkala na vídeňském nádraží Floridsdorf, napsala v pátek agentura APA.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příslušník rakouské policie

Článek

Hoši ve věku 12 až 14 let si v Česku pořídili bezmála 1500 dělobuchů, 16 boxerů, čtyři pepřové spreje, čtyři nože a tři elektrické paralyzéry. Tyto zbraně je přitom podle českých zákonů možné prodávat jen dospělým.

Chlapci ve vlaku svým kamarádům o nákupu živě vyprávěli a také mezi sebou nechali kolovat zbraně, což se očividně pramálo líbilo ostatním cestujícím.

Zábava skončila ve Floridsdorfu, kde na příjezd vlaku čekala policie. Ta zjistila, že věci v Česku nakoupilo šest z osmi chlapců. Dva z nich nejsou kvůli nízkému věku trestně odpovědní, zbývající čtyři nyní budou muset nákup zakázané pyrotechniky a zbraní vysvětlovat.

Česko je rájem amatérských pyrotechniků

Česko je pro Rakušany a Němce pokaždé před koncem roku oblíbeným místem, kde si mohou bez problémů koupit zábavní pyrotechniku, která je v jejich zemích nelegální a jejíž prodej je časově omezený.

Bezproblémová je v Rakousku i Německu kategorie F1, ve které jsou bouchací kuličky a prskavky, jediným omezením v zábavě je minimální věk 12 let. Povolené jsou také běžné silvestrovské rachejtle a dělobuchy z kategorie F2. Odpalování vyšších kategorií F3 a F4, kam patří kulové pumy, větší římské svíce či složitější pyrotechnické kompakty, rakouské i německé úřady podmiňují zvláštními povoleními.

Pochybná kvalita na tržnicích

V Česku je průkaz odpalovače pyrotechniky vyžadován jen pro kategorii F4, k legálnímu nákupu dělobuchů třídy F3 stačí dosažení věku 21 let.

Rakouská a německá policie také často své občany varuje před nákupem pyrotechniky na českých tržnicích, neboť takové zboží může být pochybné kvality a nemusí vždy respektovat značení kategorií F1 až F4.

Reklama

Výběr článků

Načítám