Hlavní obsah

Rakousko zpochybňuje rozšíření schengenského prostoru pro ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouský ministr vnitra Günther Platter v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Der Standard znovu zpochybnil termín i rozsah rozšíření schengenského prostoru volného pohybu osob na nové země unie včetně ČR. Naznačil, že půjde nejméně o půlroční odklad. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil v deníku tyto výroky za politováníhodné.

Článek

"Dnes ještě nelze říct, jestli bude 1. leden 2008 skutečně datem rozšíření (schengenského prostoru)," uvedl rakouský ministr vnitra Günther Platter.

Platter hovořilo o bezpečnostních opatřeních při  fotbalovém mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku. Platter prohlásil, že během šampionátu příští rok v červnu budou "v každém případě hranice znovu dočasně uzavřeny", aby se Rakousko mohlo bránit přílivu fotbalových chuligánů.

Platter chce čekat

Už v dubnu se  Platter vyslovil pro odklad rozšíření prostoru bez hraničních kontrol v EU až na dobu po mistrovství Evropy.  [celá zpráva] Zopakoval to také koncem května. [celá zpráva]

Proti tomu vzápětí při svých návštěvách Vídně protestovali premiéři ČR i Slovenska Mirek Topolánek a Robert Fico.

Kancléř Alfred Gusenbauer potvrdil, že Rakousko počítá s dodržením dohod a rozšířením systému na začátku příštího roku, jeho ministr vnitra však zjevně trvá na svém a dál usiluje o odklad tohoto termínu.

Schwarzenberg je zklamán

Der Standard přináší i reakci českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberg, který je označuje za "obzvlášť politováníhodné". Český ministr vyjadřuje pochopení pro boj proti násilným fanouškům, ale připomíná, že česká strana si nutně klade otázku, "zda nejde jen o záminku, jak donekonečna pokračovat v hraničních kontrolách". "Z jiných sousedních zemí takové tóny neslyšíme. A to u nás pochopitelně nezískává Rakousku zvláštní sympatie," dodal český ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám