Hlavní obsah

Rakousko reaguje na Německo ihned, chystá kontroly na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko v reakci na kompromis mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a spolkovým ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU) ohledně řešení migrační krize zahájilo přípravy na ochranu své jižní hranice.

Foto: Profimedia.cz

Silniční kontrola na rakouských hranicích.

Článek

Zavedení kontrol na hranicích oznámili ve společném prohlášení rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz (ÖVP), vicekancléř Heinz-Christian Strache (FPÖ) a ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ).

„Dohoda mezi CDU a CSU vypovídá o tom, že Německo chce zavést opatření proti migračním vlnám na národní úrovni. A pokud tyto dohody schválí německá vláda, budeme nuceni přijmout protiopatření v zájmu Rakouska a jeho obyvatel. Spolková vláda je proto připravena učinit kroky k ochraně našich jižních hranic,“ cituje agentura APA z vládního prohlášení.

Tranzitní centra na hranicích 

Kompromisní dohoda Merkelové se Seehoferem spočívá v tom, že kancléřka v pondělí souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni. Spor ohrožoval nejen budoucnost spolkové vlády, ale i tradiční koalici sesterských vládních stran Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) připomněla ČTK.

„Německé úvahy opět dokazují, jak důležitá je společná ochrana vnějších evropských hranic, a potvrzuje se oprávněnost rakouského stanoviska, že Evropa bez vnitřních hranic je možná pouze s fungujícími vnějšími hranicemi,“ uvedli k tomu Kurz, Strache a Kickl.

Kontroly zvažuje i Černá Hora

Stavbu plotu k ochraně hranic před migranty zvažuje i Černá Hora. Podgorica chystá jako krajní opatření stavbu plotu na hranicích s Albánií. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó už v pondělí v této souvislosti v Podgorici černohorskému protějšku Srdjanu Darmanovičovi řekl, že Maďarsko je připraveno poskytnout potřebný materiál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám