Hlavní obsah

Rakousko couvá v krácení přídavků na děti cizinců. Stížnost české pendlerky zabrala

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští pendleři, kteří dojíždějí za prací do Rakouska, mají naději, že budou dostávat přídavky na děti v plné výši. A to díky stížnosti pendlerky, kterou uznal rakouský Spolkový finanční soud. Kauzu krácení přídavků na děti pro zaměstnance z ciziny poslal k evropskému Soudnímu dvoru.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soudní dvůr

Článek

Rakousko zavedlo zákon o krácení přídavků cizincům, jejichž děti v Rakousku trvale nežijí, v lednu minulého roku a mnoho rodin kvůli němu přicházelo o peníze: až osmi tisícům rodin, které žijí v příhraniční a dojíždějí do Rakouska pracovat, klesly přídavky zhruba o čtyřicet procent.

Ihned po přijetí zákona začaly pršet žaloby z různých zemí EU, Česko nevyjímaje.

O to, aby přídavky pro pendlery byly ve stejné výši jako u domácích zaměstnanců, se dlouhodobě zasazoval Evropský parlament, v čele iniciativy stála česká europoslankyně Martina Dlabajová (za ANO).

Rakouský zákon připravil tisíce českých rodin o peníze. Zastavit ho může soud EU

Evropa

„Rozhodnutí rakouského Spolkového finančního soudu obrátit se na Soudní dvůr EU vítám. Věřím, že rozhodne ve prospěch všech českých pracovníků, kteří jezdí za prací přes hranice," uvedla. Podle ní pohlíží zákon na české pendlery jako na občany druhé kategorie.

„Jsem přesvědčena, že se jedná o diskriminaci. Rakouský zákon je jasný příklad toho, kdy se jedna země EU snaží omezovat práva pracovníků z jiného státu EU. To je něco, co bychom neměli v moderní Evropě dopustit,“ dodala europoslankyně.

Přístup Rakouska se nelíbí ani Evropské komisi. Ta na konci ledna 2019 spustila proti Rakousku řízení a vyzvala rakouskou vládu, aby zavedení nových pravidel vysvětlila. Vídeň kritiku a nařčení z diskriminace odmítla. Také Evropská komise se nyní může obrátit na Soudní dvůr EU. V krajním případě Rakousku hrozí vysoké finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám