Hlavní obsah

Rakousko chce předat spor o Temelín třetí straně

VÍDEŇ

Delegace rakouských poslanců v česko-rakouské parlamentní komisi pro otázky bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, která se poprvé sejde 11. července, bude usilovat o předání sporu nezávislé třetí straně. Za hlavní cíl to v pondělí ve Vídni označil vedoucí rakouské delegace poslanec Spolkové rady za sociálnědemokratickou stranu (SPÖ) Albrecht Konecny.

Článek

Protože v názorech obou stran jsou nadále "zřejmě neřešitelné rozdíly", měly se obě strany pokusit dohodnout na předání sporu třetí nezávislé straně, uvedl Konecny.

Podle Konecnyho bude rakouská delegace, kterou tvoří jedenáct poslanců všech parlamentních stran i obou komor parlamentu, vycházet ze stanoviska rakouských expertů, podle nichž Temelín nesplňuje všechny bezpečnostní požadavky, a neměl proto být uveden do komerčního provozu.

K tomuto kroku Rakousko sáhlo, protože jeho právní experti zjistili, že na Českou republiku nelze podat mezinárodní žalobu kvůli tomu, že Praha údajně neplní dohody z Melku.

Společná parlamentní komise, na jejímž vytvoření se dohodli koncem února šéfové vlád ČR a Rakouska Mirek Topolánek a Alfred Gusenbauer, se poprvé sejde 11. července v Praze.  [celá zpráva] Českou část komise tvoří deset poslanců a tři senátoři a vede ji Jan Kasal (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám