Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN rozhoduje o budoucnosti Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN začala v úterý poprvé jednat o návrhu zvláštního zmocněnce OSN Marttiho Ahtisaariho na budoucí statut jihosrbské provincie Kosovo, která je již několik let pod mezinárodní správou. Plán, který byl RB předložen koncem března, navrhuje omezenou svrchovanost Kosova, proti níž se však důrazně vyslovuje Rusko, stálý člen RB s právem veta.

Článek

Diplomaté předpokládají, že mají před sebou týdny oficiálních i zákulisních debat. "Nemůžeme spěchat a přijmout něco v příštích dnech, ale ani nesmíme příliš dlouho otálet, bylo by to velmi riskantní," řekl francouzský velvyslanec Jean-Marc de La Sabliere.

Bývalý finský premiér a zmocněnec OSN pro Kosovo Martti Ahtisaari se domnívá, že jediným řešením pro zajištění budoucí stability Kosova je jeho omezená svrchovanost pod mezinárodním dohledem. Kosovo by podle něj mělo mít vlastní ústavu, hymnu, státní vlajku i ozbrojené síly. [celá zpráva] Srbská menšina by měla mít zaručena práva a spravovat si své běžné záležitosti sama. Hlavní evropské státy i USA nevidí žádnou alternativu k Ahtisaariho plánu.

Kosovo je dosud formálně součástí Srbska, ale fakticky jej spravuje OSN od roku 1999, kdy nálety NATO donutily tehdejší režim Slobodana Miloševiče ukončit tažení proti albánským povstalcům a stáhnout srbské síly z provincie. Kosovští Albánci, tvořící 90 procent místní populace, touží jen po nezávislosti, ale Bělehrad je ochoten udělit jen širokou autonomii. [celá zpráva] Kosovský prezident Fatmir Sejdiu naopak nevidí budoucnost Kosova jinak než jako nezávislého státu.

Bělehrad i vedení srbské pravoslavné církve doufají v ruské a popřípadě i čínské veto Ahtisaariho plánu.

Reklama

Související články

Kosovo získá omezenou suverenitu

Kosovo, od roku 1999 pod protektorátem OSN a formálně součást Srbska, získá právo členství v mezinárodních organizacích, i když nedosáhne plné nezávislosti....

Výběr článků

Načítám