Hlavní obsah

Putinův kritik a miliardář Lebeděv si televizní rvačku odpracuje

Moskva

Moskevský obvodní soud v úterý odsoudil oligarchu a kritika Kremlu Alexandra Lebeděva (53) ke 150 hodinám veřejných prací za předloňskou rvačku v živém televizním vysílání. Pro Leběděva je to ještě dobrá zpráva, protože se původně obával, že skončí ve vězení. Proces označil za politickou pomstu režimu.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Lebeděv

Článek

Lebeděv¸ který je majitelem britských novin The Evening Standard a The Independent, v talk-show srazil k zemi podnikatele Sergeje Polonského. Za výtržnictví mu hrozilo až pět let vězení. Incident ve vysílání televize NTV, které se týkalo ekonomické krize, podle svědků vyprovokoval Polonskij, který Lebeděva urážel a před kamerami mu vyhrožoval, že „dostane přes držku”. Zakrátko se ale sám ocitl na podlaze studia.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský miliardář Lebědev napadl ve vysílání televize NTV svého oponenta

Trest je mírný, protože žalobce pro Lebeděva žádal jen jednadvacetiměsíční podmínku, žalobu za výtržnictví stáhl. Soud přihlédl k Lebeděvově dosavadní bezúhonnosti.

Lebeděv je jeden z mála ruských oligarchů, kteří si troufli otevřeně kritizovat prezidenta Vladimira Putina. Podnikatel, kterého časopis Forbes pravidelně řadí mezi stovku nejbohatších lidí světa, obviňoval šéfa Kremlu z „mafiánských metod”.

Třiapadesátiletý mediální magnát proces označil za politickou pomstu režimu a varovný signál kolegům - miliardářům, kteří by se chtěli Putinovi vzepřít.

Lebeděv je stejně jako Putin bývalým agentem sovětské tajné policie KGB, vlastní kromě dvou britských médií i banku NRB a podíl v opozičním listu Novaja gazeta. Patří mu i podíl v polostátní letecké společnosti Aeroflot a v plynárenském koncernu Gazprom.

Reklama

Výběr článků

Načítám