Hlavní obsah

Putin vyhlásil vítězství v Luhanské oblasti

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Prezident během jednání s ministrem obrany Sergejem Šojguem uvedl, že všechny vojáky, kteří se v této operaci vyznamenali, odmění. Vojáci, kteří „osvobozovali Lysyčansk, by si měli odpočinout a zvýšit své bojové schopnosti“, zdůraznila hlava státu. Skupiny „Západ“ a „Východ“ by měly pokračovat ve svých akcích podle plánu.

Ruský ministr obrany Šojgu na pondělní schůzce Putinovi oznámil, že ruské síly převzaly kontrolu nad Luhanskou oblastí, která spolu se sousední Doněckou oblastí tvoří ukrajinský průmyslový region Donbas. Šojgu Putinovi řekl, že operace byla zahájena 19. června a dokončena v neděli 3. července, když ruské jednotky obsadily město Lysyčansk.

Ukrajinská armáda se z Lysyčansku stáhla, tvrdí američtí analytici

Evropa

Celkové ztráty ozbrojených sil Ukrajiny podle Šojgua dosáhly 5469 lidí, z toho 2218 bylo zabito. Ukrajinská strana měla ztratit 196 tanků a obrněných vozidel, 166 děl a minometů, 97 vícenásobných raketometů, 216 vozidel a šest protiletadlových raketových systémů dlouhého doletu. Ztráty ukrajinského letectví činily 12 letadel, vrtulník a 65 dronů. Ověřit tyto informace z nezávislého zdroje nelze.

Své vlastní ztráty ruská strana neuvádí.

Lysyčansk je náš, tvrdí Kadyrov. Kyjev to odmítá

Evropa

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že Rusko se nyní téměř jistě soustředí na dobytí Doněcké oblasti, jejíž velká část zůstává pod kontrolou ukrajinských sil.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

 

Reklama

Výběr článků

Načítám