Hlavní obsah

Putin se vysmál sankcím a kyberútokům: Rusko bylo připraveno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetická válka a ekonomické sankce Západu nezabírají, protože se na ně Rusko dopředu systematicky připravovalo. Podle agentury TASS to v pátek prohlásil ruský prezident Vladimir Putin během porady o zabezpečení informačních systémů.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Už se dá říci, že kybernetická agrese proti nám, jako i celý sankční nátlak na Rusko, selhaly. Celkově jsme byli připraveni na tento útok, a to je výsledek té systémové práce, která se vedla v posledních letech,“ uvedl Putin.

Ruský prezident dále konstatoval, že počet hackerských útoků od zahájení ruské invaze na Ukrajinu řádově vzrostl. Závažnost a složitost útočných kybernetických operací podle Putina svědčí o tom, že nejde o útoky jednotlivců nebo hackerských skupin, ale akty státních agentur.

Bývalý německý kancléř Schröder opouští ruskou firmu Rosněfť

Evropa

„Proti Rusku se v podstatě rozpoutala opravdová agrese, válka v informačním prostoru. V podstatě je to počínání státních struktur,“ prohlásil dále ruský prezident. Připomněl, že v některých zemích se už součástí ozbrojených sil stala kybernetická vojska.

Nárůst kybernetických útoků patrně pocházejících z Ruska v měsících následujících po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února zaznamenaly také evropské země včetně Česka.

Rusko si u Chersonu sestřeluje vlastní rakety a simuluje protiútok

Evropa

Sankce na Rusko západní země uvalily ve snaze zastavit jeho agresi na Ukrajině.

Putin v pátečním proslovu předeslal, že se bude Rusko snažit přeorientovat na vlastní dodavatele hardwaru i softwaru. Západní firmy totiž kvůli invazi Rusům ve velkém přestaly poskytovat zákaznickou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám