Hlavní obsah

Putin se podle USA chystá na dlouhodobý konflikt. Ve hře je vyhlášení stanného práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině, který nemusí skončit případným vítězstvím na Donbasu. Uvedla to ředitelka Národní zpravodajské služby USA Avril Hainesová na brífinku zákonodárců.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antóniem Guterresem

Článek

„Prezident Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině, během kterého stále hodlá dosáhnout cílů mimo Donbas,“ řekla Hainesová zákonodárcům a dodala, že ruský prezident ve své strategii počítá s tím, že odhodlání Západu pomáhat Ukrajině a dodávat jí zbraně postupně zeslábne.

Zpravodajci očekávají, že se Putin v dalších dnech a týdnech stane více nepředvídatelný. Jeho ambice na Ukrajině by mohlo podpořit vyhlášení stanného práva.

Ukrajina změnila plán, nyní chce osvobodit celé své území

Evropa

„Současný trend zvyšuje pravděpodobnost, že se Putin uchýlí k drastičtějším postupům včetně například vyhlášení stanného práva, aby uvolnil zdroje potřebné k dosažení svých cílů,“ vysvětlovala zákonodárcům Hainesová.

Ředitelka Národní zpravodajské služby se vyjádřila také k možnosti použití jaderných zbraní Ruskem. Putin by k nim podle informací zpravodajců přistoupil pouze ve chvíli, kdy by jeho země čelila existenční hrozbě.

Informace zpravodajských služeb přicházejí ve stejný den, kdy ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v rozhovoru pro The Financial Times řekl, že se ukrajinské cíle změnily. Jeho země chce osvobodit všechna okupovaná území. Jednání s Ruskem sice nevyloučil, ale se pouze se silnými kartami v ruce.

Reklama

Výběr článků

Načítám